WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek "Ukradená princezna" Zamyšlení

 

V 52 čísle časopisu Tajemství české minulosti se její redakce odhodlala k přisvojení informací z článku „Princezna z Býčí skály“ autora Martina Golce a Vladimíra Šebečka z května roku 2016. Výstup vyšel pod názvem „Tvář pravěké princezny“. Okatou kopistiku připravila pro brněnské pariodikum na objednávku Jindřicha Kačera pražská autorka Kateřina Semrádová. 

Martin Golec  | 24.7.2016 14:58 | pridej.cz  | Diskuse...[5] | Zobrazeno 970x  

 

Již v minulosti se opakovaně stávalo, že ze zdrojových článků stánek www.byciskala.cz, se objevovaly rozsáhlé pasáže v nejrůznějších jiných médiích. Velmi nápadně v komerčních časopisech. Povolení k jejich převzetí si však nikdo nevyžádal. A tak je tomu i v tomto případě. Pražská archeoložka K. Semrádová se bez dovolení podepsala s požehnáním redakce J. Kačera pod prací někoho jiného. Zcela náhodou jsem se o chystaném počinu dozvěděl a redakci oslovil s přáním, že si takové počínání nepřeji. Bylo mi však oznámeno, že „veřejnosti má právo na informace“ a vše je v pořádku. Kladu si nyní otázku, jaké právo mám, jako autor původních a originálních informaci, já. Oslovil jsem tedy J. Kačera s žádostí, zdali mu nebude vadit, když se osoby této kauzy stanou předmětem kulturně-antropologické úvahy, která s jejich počínáním souvisí. Dostal jsem kladnou odpověď, za což tímto děkuji.

 

 „Boj o jeskyni“

  

 Jeden z nejpozoruhodnějších filmů o pravěku všech dob francouzskou-kanadsko-americký „Boj o oheň“ režiséra Jeana-Jacquese Annauda, ztvárňuje motiv tlupy neandrtálských lovců a sběračů, kteří ztratili za dramatických okolností díky přepadu silnější tlupou nejen svoji domovskou jeskyni, ale také zcela nepostradatelného pomocníka lidského života – oheň. V průběhu filmu hrdinové nakonec za dramatických okolností nabývají oboje nazpět. 

V bohatých dějinách jeskyně Býčí skála mohla podobná situace nastat kdykoliv. Právo na její obývání - přisvojení - si mohlo nárokovat ve stejném čase více skupin, ale majitel musel být beztak vždy jen jeden. Dlouholetý výzkum této jeskyně naznačuje, že „boj o jeskyni“ může nabývat v průběhu času mnoho podob. Ač se v Býčí skále již dlouho nebydlí, zápas o její vlastnictví v podstatě nikdy neustal. Kupříkladu v současnosti je jeskyně obsazena vědci - speleology, kteří na její zkoumání dostávají povolení od vlastníka jeskyně - státu. To jim zaručuje exkluzivitu ve výzkumu před ostatními podobnými skupinami. S čímž souvisí nesporně také možnost získávat prestižní vědecké výsledky.

A jsou to dnes právě výdobytky vědeckého poznání, které mohou nabývat v lidském světě konkrétní hodnoty, které mají vedle zmíněné prestiže také nesporně ekonomickou povahu. Informace o Býčí skále jsou stále součástí jeskyně, i když se nacházejí již de facto ve virtuálním světě. Jsou od ní neoddělitelné.

Celá kauza s redakcí časopisu je zajímavým příkladem boje o jeskyni současnosti. Nese formální znaky nějakého (předpokládaného) boje hlubokého pravěku. Konkrétní fakt (součást jeskyně), který má pro skupinu lidí nějakou konkrétní (nyní ekonomickou) hodnotu, se stal předmětem zápasu. Silnější „tlupa“ (redakce časopisu) zvítězila. Z vědeckého hlediska kauza dokládá, že lidské chování je v Býčí skále nesmírně nadčasové a konstatní.  

Případ pomáhá rozkrývat vědecky zásadní otázku: „Co člověk v jeskyni činil a stále činí?“.  Mezi jinými typy projevů pozorujeme, že o ní neustále bojuje.

 

Celý článek "Tvář pravěké princezny" naleznete zde:

 

 

5044. princezna 1

 

5045. princezna 2

 

 Porovnej s původním zdrojovým článkem: http://www.byciskala.cz/MaRS/index.php?show=clanek&id=592

 



Diskuse ""Ukradená princezna""
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Seřadit podle poslední odpovědi / založení téma.
podobizna..? NoBody [83.240.80.xxx]  Před 7 a ½ rokem
   3 odpovědi, poslední vložil(a) Pekárek Aleš před 5 a ¾ rokem
Ubohá princezna bledá V. A. Gregor-Celofán [216.232.65.x]  Před 7 a ½ rokem
   Bez odpovědí.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110044], dnes 1 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
NjY3MzBlZ