WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Dva Američani v socialistickém Československu Činnost

Na Světovém speleologickém kongresu Brno 2013 (16th ICS Brno 2013) se dalo potkat opravdu hodně zajímavých lidí. Stačilo jen hledat a to ne až tak moc. Postupně jsem objevil dva americké fotografy, kteří mimo jiné navštívili naši zemi poprvé v roce 1989 před revolucí v součinnosti se světovým kongresem v Budapešti, kdy byl jejich pobyt „zpestřen" důkladnou policejní prohlídkou.

Martin Golec  | 28.7.2013 14:29 | pridej.cz  | Diskuse...[2] | Zobrazeno 179x  

 

3631. Kevin Downey na 16th ICS Brno 2013Pánové Peter Bosted a Kevin Downey u nás byli v průběhu světového speleologického kongresu v Budapešti před revolucí v roce 1989, a to společně ještě s dalšími účastníky kongresu. Navštívili několik jeskyní, kupříkladu s Igorem Audym fotografovali Amatérskou jeskyni. Petera i Kevina jsem měl možnost poznat malinko blíže, protože oba se vydali do Býčí skály fotografovat. Společně s nimi vstoupili do jeskyně jiní vynikající fotografové Francouzi Philippe Crochet a Annie Guiraud. Peter přišel ve čtvrtek dne 18. července 2013 v rámci předkongresových prohlídek s Philippem a Annie a Kevin pak v rámci soukromé akce s Philippem, Annie a dvěma maďarskými fotografy z Budapešti Csabou Egri a Atilou (neznám příjmení) ve středu dne 24. července 2013. Peter Bosted a oba Maďaři se zabývali 3D fotografií. Kevin Downey a oba Francouzi se věnovali klasické 2D fotografii. V obou případech šlo vždy o dlouhou návštěvu jeskyně (kolem 7 hodin) a velmi příjemnou fotografickou práci.

Dnes už je historicky cenný příběh Kevina Downeyho, který si dodnes detailně pamatuje přejezd z Rakouska do socialistického Československa. Přísní pohraničníci jej vysvlékli do naha a nechali jej několik hodin na hranicích. Jeho vlak ujížděl do Brna a on na něj koukal zamřížovaným okénkem. Přiletěl přímo z Ameriky do Vídně a tak byla nadstandartní prohlídka předepsána. Nakonec jej důkladně prověřili, prohlédli mu všechny věci, hlavně fotoaparáty a pak pustili po mnoha hodinách do Brna s upozorněním, že je v socialistické zemi. Až zde se setkal s dalšími zahraničními účastníky krasových exkurzí. Igor Audy si vzpomněl na společné fotografování v Amatérské jeskyni, kde se kolem něj pohybovalo osm fotografů a překladatel z angličtiny. Oba Američani společně s ostatními účastníky exkurzí navštívili i další lokality, mezi nimi i Rudické propadání a Býčí skálu. Igor Audy pak vzpomněl příhodu japonského jeskyňáře, silně ověšeného fotoaparáty, který po odražení lodi od přístaviště na Šenkově sifonu ztratil balanc a předvedl ukázkový kotoul vzad se vší drahou výbavou.

 

Oba Američani pořídili letos v Býčí skále bohatou fotografickou dokumentaci a brzo budeme moci spatřit jejich výtvory. Kongres v Brně si oba moc užili a budou na něj v dobrém vzpomínat. Bylo velmi příjemné se všemi strávit čas v podzemí a přiučit se tomu, jak se to má správně dělat.

 

3630. Fotografové z 16th ICS Brno 2013

Peter Dovney, Atila, Philippe Crochet, Annie Guiraud a Csaba Egri opékají špekáčky po fotografické akci v Býčí skále.

 

 

V Tišnově dne 28. července 2013 Martin Golec



Diskuse "Dva Američani v socialistickém Československu"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Seřadit podle poslední odpovědi / založení téma.
On si to už Peter Bosted moc nepamatoval Sluka [84.242.91.xxx]  Před 10 a ½ rokem
   1 odpověď, vložil(a) Martin Golec před 10 a ½ rokem
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [113410], dnes 9 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
YmJmMjZ