WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "První ponory s akvalungy v Býčí skále, 1957-1958"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Podvodníci v Býčí skále II
Vojtěch A. Gregor [154.20.249.xx]  Před 9 a ¾ rokem
   Řádek 5:
Foto 3 - (3) zakrývá Standu Nováka (4). (6) Rudolf Jokeš. Ruda se podílel na řadě průzkumných akcí, na všech kde byl přítomen ředitel Bohuslav Béba Dokoupil. V Býčí skále, ve Sloupsko-Šošůvských jeskyních (Černá propast), v Macoše (Červíkovy jeskyně, Horní jezírko), v Tunelu (Vilémovické chodby, Čtyřicítka a Stovka).

Řádek 6:
Foto 1 - (3) Ruda Jokeš, (4) Bohuslav Béba Bokoupil.

Foto 3 - (2) Ruda Jokeš.

Řádek 8:
Foto 1 - vlevo dole Ruda Jokeš.
Foto 3 - (4) Ruda Jokeš ?

Řádek 9:
Foto 1, 2, 3, 4 - všude kde je uvedeno Jakeš patří Rudolf Jokeš.

Jaroslav Jarda Fadrna, mezi přáteli řečený Modrák (podle bývalé modré letecké uniformy) a později Major (podle vojenské hodnosti), složil potápěčské zkoušky v r. 1956 na brněnské přehradě (Prýglu). Mezi mnoha osobami jmenovanými v jeho deníku (zčásti přetisknutém v potápěčské encyklopedii Pepy Dvořáčka z r. 2013) se vyskytuje R. Šikula. Jedná se o Richarda Šikulu, mezi jeskynáři a lezci zvaného Velký Macarát, Velkej Macek. Také se zde vyskytuje jméno P. Vrátil -- Petr Vrátil, mezi jeskynáři Malý Macarát či Malej Macek, mezi lezci Pelíšek.
V Býčí skále se Jarda s partnery (Franta Plšek a později také Oldřich Olin Matoušek, řečený Bandaska) potápěl v Přítokovém (dnes Sifon dřiny) a Šenkově sifonu. Jarda se do Přítokového sifonu zanořil ponejprv v lednu 1957, pouze na výdrž (nádech).
Po zkušenostech v jeskyních a v otevřených vodách vyvstala potřeba agualungu. Hlavním technickým problémem byla tzv. automatika -- v podstatě redukční ventil malých rozměrů, upravený pro potřeby jeskynního potápění. A zde vstupuje do obrazu legendární horolezec František Franta Plšek a jeho známý, později také horolezec a potápěč, vynálezce a precizní mechanik Olin Matoušek. Spolu s Lubošem Králem zkonstruovali redukční ventil, který byl na počátku 60. let nejlepším výrobkem toho druhu.
V r. 1957 se Jarda potápěl v Býčí skále dvakrát, 26. listopadu a 26. prosince.

Pokračování


PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [108158], dnes 74 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
ZDA5Y