WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "První ponory s akvalungy v Býčí skále, 1957-1958"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Re: Podvodníci v Býčí skále III
Martin Golec   Před 9 a ¾ rokem
   Velmi ti Celdo děkuji za cenná fakta, detaily, opravy a zpřesnění, která jsi vyčerpávajícím způsobem k galerii dopsal. Toto téma zatím není přehledně popsáno a zaslouží si pozornosti. S tímto záměrem jsem po delší čas kolektoval cenné fotografie z několika archivů (díky Francimu). Momentálně se připravuje další rozsáhlá galerie ze sbírky Stanislava Vidláka, které doplní býčiskalské potápění dokumenty z Rudického propadání z roků 1958-1959. Dokonce i s Vidlákovo-Nejezchlebovou nepublikovanou mapou RP z roku 1959. Tam se dobře tématicky potkáme i s tvým posledním příspěvkem ve SMB 2013.

Add Karel Krčál: velmi jsem rád za tvé informace o potápění J. Fadrny v Barové jeskyni, o tom jsem nic nevěděl. Tam se asi potkali s K. Krčálem, který tady intenzivně bádal. O něm toho pravda nic moc nevím, ale rád bych věděl (Sobolův student, lezení v Býčině, Rudickém Propadání, vojna, Vysoké Tatry, smrt v roce 1962). Tuto středu jsme našli jeho "lezecký" podpis v Centrálu z roku 1955 (Laďa Hasič Putna). Lezecké legendy o "nemožných průstupech". Je toho málo.

Na tvé další přípisy se těší,

M.
Podvodníci v Býčí skále III
Vojtěch A. Gregor [154.20.249.xx]  Před 9 a ¾ rokem
   Oba ponory byly v Přítokovém sifonu. Byl tu ještě další polozapomenutý ponor, v létě téhož roku. Započteme-li lednový pokus na nádech, tedy cekem čtyři pokusy v Přítokovém sifonu. Všechny, tak jako i pozdější pokusy, skončily na jednom faktu: neprůlezný profil. Za nižších průtočných množství se zužuje (uzavírá) dočasně deponovaným fluviálním sedimentem; za vyšších průtoků se sice otevírá, ale průniku zabranuje množství a rychlost vyvrhovaného sedimentu.
V r. 1957 Začínají Jarda a Franta participovat v průzkumu Rudického propadání. Zde nejde o potápění v běžném slova smyslu, ale o průnik nízkými polosifony (za Obřím domem) a lezecký průzkum komínů. Ten v lednu 1958 vyústil v objev vyššího jeskynního patra -- Chodby vzdechů -- a následně v objev dalších 2.5 km vodních jeskyní. V témže roce oba borci a vzápětí také Olin M. začínají ve spolupráci s Vladimírem Panošem s potápěčským průzkumem na dně Macochy (Jalové koryto, Červíkovy j.) a v Tunelu. Tyto práce pokračují v r. 1958 a dále v letech 1959-1962.
V r. 1958 se Jarda nejméně dvakrát potápěl v Barové jeskyni, ve snaze proniknout proti proudu, směrem k odtokovému sifonu Kanonů v Nové BS. Jednou s Frantou P. a jednou s Karlem Krčálem. A tak mě napadá: není ta osoba v potápěčském úboru, považovaná za Vojtu Hlaváčka, Karel Krčál? Výška by odpovídala.
Jardův deník a Pepova encyklopedie neuvádějí jakékoliv potápění v Býčí skále v r. 1958. Na druhé straně však existují kusé zprávy o neptunáckém potápění v Šenkově sifonu v r. 1958. K potápěčskému průzkumu Šenkáče došlo opakovaně v následujících letech, s hlavním cílem prozkoumat přítokové cesty do Kaple.
Tak to by, myslím, pro dnešek a léta Páně 1957-1958 stačilo.
C.



Podvodníci v Býčí skále II
Vojtěch A. Gregor [154.20.249.xx]  Před 9 a ¾ rokem
   Řádek 5:
Foto 3 - (3) zakrývá Standu Nováka (4). (6) Rudolf Jokeš. Ruda se podílel na řadě průzkumných akcí, na všech kde byl přítomen ředitel Bohuslav Béba Dokoupil. V Býčí skále, ve Sloupsko-Šošůvských jeskyních (Černá propast), v Macoše (Červíkovy jeskyně, Horní jezírko), v Tunelu (Vilémovické chodby, Čtyřicítka a Stovka).

Řádek 6:
Foto 1 - (3) Ruda Jokeš, (4) Bohuslav Béba Bokoupil.

Foto 3 - (2) Ruda Jokeš.

Řádek 8:
Foto 1 - vlevo dole Ruda Jokeš.
Foto 3 - (4) Ruda Jokeš ?

Řádek 9:
Foto 1, 2, 3, 4 - všude kde je uvedeno Jakeš patří Rudolf Jokeš.

Jaroslav Jarda Fadrna, mezi přáteli řečený Modrák (podle bývalé modré letecké uniformy) a později Major (podle vojenské hodnosti), složil potápěčské zkoušky v r. 1956 na brněnské přehradě (Prýglu). Mezi mnoha osobami jmenovanými v jeho deníku (zčásti přetisknutém v potápěčské encyklopedii Pepy Dvořáčka z r. 2013) se vyskytuje R. Šikula. Jedná se o Richarda Šikulu, mezi jeskynáři a lezci zvaného Velký Macarát, Velkej Macek. Také se zde vyskytuje jméno P. Vrátil -- Petr Vrátil, mezi jeskynáři Malý Macarát či Malej Macek, mezi lezci Pelíšek.
V Býčí skále se Jarda s partnery (Franta Plšek a později také Oldřich Olin Matoušek, řečený Bandaska) potápěl v Přítokovém (dnes Sifon dřiny) a Šenkově sifonu. Jarda se do Přítokového sifonu zanořil ponejprv v lednu 1957, pouze na výdrž (nádech).
Po zkušenostech v jeskyních a v otevřených vodách vyvstala potřeba agualungu. Hlavním technickým problémem byla tzv. automatika -- v podstatě redukční ventil malých rozměrů, upravený pro potřeby jeskynního potápění. A zde vstupuje do obrazu legendární horolezec František Franta Plšek a jeho známý, později také horolezec a potápěč, vynálezce a precizní mechanik Olin Matoušek. Spolu s Lubošem Králem zkonstruovali redukční ventil, který byl na počátku 60. let nejlepším výrobkem toho druhu.
V r. 1957 se Jarda potápěl v Býčí skále dvakrát, 26. listopadu a 26. prosince.

Pokračování


Podvodníci v Býčí skále
Vojtěch A. Gregor [154.20.249.xx]  Před 9 a ¾ rokem
   Gratuluji Martinovi, Francimu a dalším badatelům k významnému speleo-historickému dílu. Předložená fotodokumentace (doufám, že jí bude více) otevírá dveře k dalšímu bádání v tomto směru a odhalování třebaže nedávné, ale již polozapomenuté minulosti. Vedle otevírání archívů a pokusů o identifikaci událostí, lokalit a osob, je nutné překonávat technické problémy: originální fotografie jsou nízké kvality -- v řadě případů tak nízké, že by na nich člověk nepoznal vlastní mámu :o))
Následující reference se vztahují k řádkům fotografií; fotografie v každém řádku jsou číslovány zleva do prava: s výjímkou posledního řádku, č. 1-4. Zleva do prava jsou také číslovány osoby na fotografiích.

Řádek 1:
Foto 3 - (3) Vojtěch Hlaváček. Vojta, technický pracovník bývalé organizace Moravský kras Blansko, n.p., provoz a výzkum jeskyní, byl povoláním elektrikář. Za Dokoupilova vedení organizace MK se zúčastnil řady průzkumných akcí, zejména v Macoše, Punkevních jeskyních a Sloupsko-Šošůvských jeskyních. Jako člen podpůrného družstva -- podle J. Fadrny se tu a tam zanořil, ale na Fadrnových a Plškových potápěčských akcích se jako potápěč nepodílel. Jako potápěče ho neuvádí ani Fadrnúv deník, ani potápěčská encyklopedie Historie potápění etc. od Josefa J. Dvořáčka. Vojtu jsem dobře znal; na fotce neodpovídá ani výškou postavy -- byl pomenšího vzrůstu, asi jako František Plšek.
Foto 4 - správné pořadí je (1) Rudolf Burkhardt, (2) Franta Plšek, (3) Jarda Farna, (4) ??, ale pravděpodobně ne Vojta Hlaváček.

Řádek 4:
Foto 1 - (2) Stanislav Novák, starodávný člen Speleologického kroužku ZK ROH Adast Adamov, kdysi také jeho předseda.
Foto 2 - (3) Standa Novák.

Řádek 5:
Foto 1 - Aby nedošlo k záměně s velkým bolševikem Milošem Jakešem, muž č, (1) není Jakeš, ale Jokeš, Rudolf Jokeš. Syn bývalého majitele hotelu Skalní mlýn. V 50. letech byl zaměstnán v podniku MK jako řidič, specielně osobní šofér tehdejšího ředitele Bohuslava Dokoupila.
Foto 2 - (2) Standa Novák.

Pokračování
Re: Předseda řekl/a:
Martin Golec   Před 9 a ¾ rokem
   Předsedo, se svým pohotovým "šťouráním" jsi byl rychlejší, než jsem galerii dokončil a stačil jsem si na místo s fotkama zajít. Nikdy jsem kupříkladu neviděl napuštěný Šenkův sifon z lodi. Za pomoc hlavně děkuji Franci Musilovi ml., který poskytl fotografie hned ze dvou zdrojů - svého otce Franci Musila st. a Přemysla Ryšavého. Poděkování náleží také Františku Plškovi, který svoji potápěčskou akci popsal v Brně-Židenicích v hospodě "U pavouka" osobně. Díky moc všem, M.
Předseda řekl/a:
Předseda   Před 9 a ¾ rokem
   Nechtěl bych být šťoura, ale některé fotky popsané jako akce v Kufru jsou nepochybně ze Šenkova sifonu. Do kufru by loď v tehdejší době nikdo nedostal a byla by tam zbytečná.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [108154], dnes 70 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
NTY4ZTM3Y2