WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "První ponory s akvalungy v Býčí skále, 1957-1958"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Podvodníci v Býčí skále
Vojtěch A. Gregor [154.20.249.xx]  Před 9 a ¾ rokem
   Gratuluji Martinovi, Francimu a dalším badatelům k významnému speleo-historickému dílu. Předložená fotodokumentace (doufám, že jí bude více) otevírá dveře k dalšímu bádání v tomto směru a odhalování třebaže nedávné, ale již polozapomenuté minulosti. Vedle otevírání archívů a pokusů o identifikaci událostí, lokalit a osob, je nutné překonávat technické problémy: originální fotografie jsou nízké kvality -- v řadě případů tak nízké, že by na nich člověk nepoznal vlastní mámu :o))
Následující reference se vztahují k řádkům fotografií; fotografie v každém řádku jsou číslovány zleva do prava: s výjímkou posledního řádku, č. 1-4. Zleva do prava jsou také číslovány osoby na fotografiích.

Řádek 1:
Foto 3 - (3) Vojtěch Hlaváček. Vojta, technický pracovník bývalé organizace Moravský kras Blansko, n.p., provoz a výzkum jeskyní, byl povoláním elektrikář. Za Dokoupilova vedení organizace MK se zúčastnil řady průzkumných akcí, zejména v Macoše, Punkevních jeskyních a Sloupsko-Šošůvských jeskyních. Jako člen podpůrného družstva -- podle J. Fadrny se tu a tam zanořil, ale na Fadrnových a Plškových potápěčských akcích se jako potápěč nepodílel. Jako potápěče ho neuvádí ani Fadrnúv deník, ani potápěčská encyklopedie Historie potápění etc. od Josefa J. Dvořáčka. Vojtu jsem dobře znal; na fotce neodpovídá ani výškou postavy -- byl pomenšího vzrůstu, asi jako František Plšek.
Foto 4 - správné pořadí je (1) Rudolf Burkhardt, (2) Franta Plšek, (3) Jarda Farna, (4) ??, ale pravděpodobně ne Vojta Hlaváček.

Řádek 4:
Foto 1 - (2) Stanislav Novák, starodávný člen Speleologického kroužku ZK ROH Adast Adamov, kdysi také jeho předseda.
Foto 2 - (3) Standa Novák.

Řádek 5:
Foto 1 - Aby nedošlo k záměně s velkým bolševikem Milošem Jakešem, muž č, (1) není Jakeš, ale Jokeš, Rudolf Jokeš. Syn bývalého majitele hotelu Skalní mlýn. V 50. letech byl zaměstnán v podniku MK jako řidič, specielně osobní šofér tehdejšího ředitele Bohuslava Dokoupila.
Foto 2 - (2) Standa Novák.

Pokračování
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [108174], dnes 90 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
MTU4Mz