WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Předkongresové exkurze na Býčí skále Činnost

V rámci organizace letošního Světového speleologického kongresu v Brně probíhají po krasu tzv. předkongresové exkurze. Býči skálu kromě jiných exkurzantů navštívili i tři velmi zkušení fotografové, kteří osobě tvrdí, že jsou amatéři a fotí rádi jeskyně. Francouzi Philippe Crochet, Annie Guiraud a Američan žijící dnes na Hawai Peter Bosted. Rozhodně stojí za to navštívit jejich nádherné internetové prezentace (odkazy najdete na konci příspěvku). Peter Bosted u nás nebyl poprvé. V roce 1989 před revolucí navštívil s Igorem Audym nejen Býčí skálu, ale např. Rudické propadání.

Martin Golec  | 19.7.2013 13:21 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 181x  

3628. Peter a Annie při práciTento týden probíhají v Moravském krasu tzv. předkongresové exkurze. Jak se dalo očekávat, s blížícím se termínem se objevily i informace o detailech a začaly se žhavit telefony. Býčí skála byla vybrána jako jedna z několika reprezentativních krasových jeskyní vhodných k ukázání. Vedení naší skupiny mělo jasno jak o trase a tak i provádějících. Duo Vlasta Káňa a Martin Golec pět prováděcích dnů od 16. po 20. červenec 2013 pokrylo svojí průvodcovskou účastí. Detaily rozvozu a svozu exkurzantů se domluvily s Petrem Polákem a Radkem Nejezchlebem. Příjezd účastníků byl stanoven cca na 10.00 hod. a odjezd pak na 16:00 hod. Organizace s kempem v Jedovnicích fungovala perfektně. Býčí skála „vykryla nabídku lehčí krasové lokality" vhodné kupříkladu pro starší jeskyňáře. Nabízel se zde vstup bez horolezecké výbavy. Ve středu se provázely dokonce dvě exkurze. Vyšli jsme tak organizátorům i hostům z ciziny vstříc. Exkurzantům jsme nabídli komentovanou prohlídku Býčí skály od vchodu po Šenkův sifon (předčasná obrátka zpět byla volena individuálně podle sil účastníků) a také paleontologické pracoviště v Barové jeskyni, které bylo připraveno právě pro světový kongres (V. Káňa, M. Roblíčková a kol.). Nabídli jsme kromě samotné jeskynní prohlídky i prezentaci našich poznatků z řady vědních oborů. V případě Vlasty více přírodovědných a v případě Martina humanitních. Členové skupiny věnovali exkurzantům drobné dárky v podobě pohlednic Býčí skály a Barové jeskyně.

3627. Philippe při práci

Ve čtvrtek jeskyni navštívili tři fotografové, jmenovitě Francouzi Philippe Crochet, Annie Guiraud a Američan žijící na Hawai Peter Bosted. Přivstali si a již v 9.00 hod. začali na Býčí skále balit své objemné „nádobíčko". Nakonec jsme  v jeskyni zůstalidost dlouho a na světlo boží jsme vyšli až kolem 17.00 hod. Zaujala je zejména Prolomená a Proplavaná skála (Velká síň až Gotická chodba), kde tvořili své náročně aranžované fotografické výtvory. Philippe a Annie ve formě 2D a Peter pak 3D. Diskuze nejen nad jejich fotografickou tvorbou, ale i jejich jeskyňářskou prací byla velmi zajímavá. Své výtvory za pomoc při jejich tvorbě věnují naší skupině, za což jim tímto děkuji. Peter Bosted bude také na kongresu příští týden prezentovat právě své 3D fotografie. Všichni tři fotografové dosáhli Srbského sifonu a vrátili se pak téměř po 7 hodinách zpět na základnu, kde je přivítalo pracovní komando vyrážející do akce v čele s Předsedou. Všichni "vymrzlí" pak společně ocenili český Rum.

 

 

3626. Philippe, Annie a Peter u Srbského sifonu

Vlevo Peter Bosted, uprostřed Annie Guiraud a vpravo Philippe Crochet u Srbského sifonu.

 

Kontakty na práci zmíněných fotografů:

 

Philippe Crochet a Annie Guiraud: www.philippe-crochet.com

Peter Bosted: www.cavepics.com

............................................................................................................................................................

A jak jsi tehdy Petře vnímal socialistické Československo? Padla má otázka během fotografování. Vzpomínám si na Brno. "Nikdy jsem neviděl tak šedé město." A dnešní pohled? "Na šedých domech se objevily velmi veselé barvy."

 

V Tišnově dne 19. července 2013 Martin Golec



Diskuse "Předkongresové exkurze na Býčí skále"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110046], dnes 3 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
NDA3MGF