WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Pokračování prací v jeskyni Barová Činnost

V minulém článku jsem popisoval naše pokusy o nalezení suché cesty mezi odtokovým sifonem v jeskyni Májové a jeskyní Barovou (Sobolovou). Práce a také objevy stále pokračují...

A.Pekárek  | 27.1.2008 08:46 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 136x  

Text: Pekárek Aleš

Foto: Vlasta Káňa

 

Vážení čtenáři,

v minulém článku jsem popisoval naše pokusy o nalezení suché cesty mezi odtokovým sifonem v jeskyni Májová a jeskyní Barovou (Sobolovou). Práce stále pokračují.

12.1.2008 se Petr Kaplan se dvěma kamarády pokusil o revizní průzkum Přítokového sifonu v II. propasti - směrem pod III. a IV. propast. Veškerý materiál bylo nutné protáhnout přístupovou plazivkou a dopravit na dno cca 25m hluboké II. propasti:

96. Sestup do I. propasti - V.Káňa

Potapěči na místě zjistili, že sifon má výšku pouze 40-50cm a je asi 2m široký. Dno tvoří jemný jíl, viditelnost nulová. Délka sifonu je asi 3m. Tento sifon se dal dříve za nízkého stavu vody překonat bez potápěčské techniky. Nyní je ale sifon zanesený jemným jílem a průstup je náročný:

97. Sifon - V.Káňa

Za sifonem se potapěčům podařilo pořídit foto i videodokumentaci následujících volných prostor. Nikomu se nic nestalo, cíle bylo dosaženo, akce tedy byla úspěšná:

98. Kaplan po akci - V.Káňa

15.1. přijeli Olomoučtí potápěči z Hranické propasti, prošli ten samý sifon z II. propasti proti proudu a Michal Guba se dostal až za přítokový sifon do tzv. Křížové chodby (těsně před Dóm ticha).

19.1.2008 pokračuje přesouvání sedimentů v V. propasti za účelem nalezení dalšího pokračování směrem k Býčí skále. Byla vyčištěna chodba "Pět křesel", kde hledaly pokračování předcházející generace jeskyňářů. Bohužel, chodba mizí ve dvou komínech a jedná se asi jen o jeden z přítoků - ne o hlavní pokračování:

99. Plavení v propasti IV. - V.Káňa

Po odtěžení sedimentů se téměř propojila IV. a V. propast, otevírají se zajímavé pohledy. Na obrázku je pohled z V. do IV. propasti s jezerem, v pozadí je vidět i lano, po kterém se traversuje přes jezero. Současně probíhá revizní výzkum komínů:

100. Pohled z V. do IV. propasti - V.Káňa

Přístup od vchodu do II. propasti tvoří plazivka, které se říká Liščí díra. Asi v polovině délky plazivky se podařilo proplazit směrem doprava k celkem velkému, dosud neznámému propadu, asi 6x6x5m (odhadem). V přístupové plazivce bylo sníženo dno a propad prozkoumán. Volné pokračování zde bohužel není, jen se asi sesula hliněná výplň prostory směrem na potok. I když tomu rozměry neodpovídají, prostora byla pracovně nazvána VIII. propast. (Ta sedmá je v Býčí skále).

 

Dále se samovolně propadlo dno III. propasti směrem na potok do II. propasti:

101. Propad ve III. propasti - V.Káňa

Jeskyně Barová je opravdu aktivní a dochází zde v krátkém čase k velkým změnám.

 

V minulém příspěvku jsem slíbil nějaké fotky z Jezerního dómu a Vlasta s nasazením vlastního života a foťáku nějaké pořídil. Na obrázku je střední, snížená část Jezerního dómu po opadnutí vody. (Někteří po shlédnutí navrhovali přejmenování na "Dóm sr*ček":

102. Jezerní Dóm - V.Káňa

Bohužel to vypadá, že jediný možný postup povede právě tudy. Po krk ve sr*čkách :-).

 

Aleš



Diskuse "Pokračování prací v jeskyni Barová"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [114262], dnes 8 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
NDRjO