WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Stavěl jeskyňářskou chatu na Býčí skále Wehrmacht? P100

O víkendech se na jeskyňářské základně na Býčině dá zaslechnout cokoliv. Hostů přichází hodně a každý přinese něco nového. Hlavně si člověk nesmí myslet, že už ho nic nepřekvapí, opak je pravdou.

Martin Golec  | 6.3.2011 21:39 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 559x  

Poslední dobou jsme na naší chatě zabrali. Pořád něco vylepšujeme, patří to už tak nějak k věci. Tato profláklá krasová chata se stala už mnoha jeskyňářům tak nějak druhým domovem. „Krám se u nás nezavírá" a mnozí vědí, že není víkendu, aby tady někdo nebyl. Volný čas mezi víkendovými akcemi se tráví různě. Zcela pravidelně se stává, že sem prostě někdo donese nějaká neznámá fakta o Býčině.

Tentokrát bil do černého Předseda. O víkendu přinesl na chatu počítač s fotkami z archivu, který má doma. Byly na něm staré fotky, takový mix od padesátých do osmdesátých let. Mnohé jsem už znal, ale některé byly pro mne evidentně nové.

Jura má čich na objevy. To už předvedl mockrát, prostě se téměř nemýlí. Na jedné z fotografií z roku 1958 byla jeskyňářská základna (Obr. 2), čerstvě postavená někdy v druhé polvině padesátých let, tak jak ji známe v podstatě dodnes. Jen je ještě menší, bez pozdějších přístavků.

Na rubu jiné fotky je letopočet 1955 (Obr. 1a). Jde o pohled na rozryté staveniště. Pohled je veden ze směru od dnešního josefovského rybníka směrem k býčiskalské základně. Údolní niva je holá bez stromů, jen hromady hlíny svědčí o práci těžké techniky. Něco podobného je dnes naštěstí v rezervaci jen těžko možné. Co by na to řekly třeba ropuchy a skokani, o které se tak pěkně staráme každé jaro, nebo pstruzi, co se nám tu tolik množí. Překvapující zjištění je ale v zadní částí fotografie. Na místě naší chaty stojí poměrně dost jiná (Obr. 1b). Nicméně její základní kubus nápadně připomíná chatu pozdější, střecha je ovšem zcela jiná a také rozmístění oken či dveří neodpovídá pozdějšímu stavu.

Adamovský jeskyňářský kroužek, založený roku 1954, pravděpodobně nestavěl býčiskalskou základnu od základů na zeleném drnu jak jsme se mylně domnívali, ale přestavěl již chatu existující. Nabízí se otázka, kdo zde chatu postavil, kdy a proč? Nejjednodušší vysvětlení může být, že její původ spadá již do válečného roku 1944 a náležela ke snahám vybudovat v Staré Býčí skále podzemní továrnu, později redukovanou na prostor Předsíně a nakonec neuvedenou v činnost. Před jeskyní zbyla bouda, po válce pravděpodobně „rekvírovaná", leč nevíme kým. Bylo o ní asi pečováno, jinak by vzala asi rychle za své. Mohla  kupříkladu sloužit při stavbě vojenských objektů - štol, v protilehlé stráni před Býčí skálou na přelomu 40. a 50. let.

Jeskyňáři nakonec převzali starší, asi původně německý válečný objekt a přestavěli si jej na jeskyňářskou základnu až několik roků po založení speleologického kroužku do podoby, jak ji známe v podstatě dodnes. Na tuto „prehistorii" se pak postupem času zapomnělo. Pokud je dedukce správná, získává naše chata opravdu na historickém významu. Kolik dřevěných válečných objektů můžeme dnes ještě spatřit? Nuže tedy: "Wir arbeiten für den Sieg der Höhlenforschung".

 

Rád bych tímto oslovil pamětníky. Pokud někdo víte o věci více, ozvěte se a podělte se s námi o tyto informace. Děkujeme.

 

1632. img145_BS_1955

Obr. 1a: Fotografie z roku 1955. Původní podoba chaty na Býčí skále.

 

1633. img145_BS_1955b

Obr. 1b: Detail chaty z předchozí fotografie, stav v roce 1955.

 

1631. Zakladna_1958

Obr. 2: Jeskyňářská základna po stavebních úpravách, stav v roce 1958.



Diskuse "Stavěl jeskyňářskou chatu na Býčí skále Wehrmacht?"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [108133], dnes 49 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
NTlhNGJ