WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek V. J. Bufka v Brně !!! Historie

Moravská galerie v Brně vystavuje do 13. února těch nemnoho dochovaných fotografií zapomínaného průkopníka české umělecké fotografie Vladimíra J. Bufky.

Vladimír Šebeček  | 14.1.2011 20:10 | pridej.cz  | Diskuse...[2] | Zobrazeno 1069x  

Moravská galerie v Brně vystavuje do 13. února těch nemnoho dochovaných fotografií zapomínaného průkopníka české umělecké fotografie Vladimíra J. Bufky. Tento studovaný chemik, který se narodil v roce 1887, začínal jako fotograf amatér, ale vzdělával se v prominentních zahraničních fotoateliérech, zúčastňoval se úspěšně výstav, pořádal fotografické kurzy, publikoval. V roce 1911 pak otevřel v Praze vlastní fotoateliér, kterým konkuroval dnes mnohem známějšímu Drtikolovi. Byl zaníceným propagátorem barevné fotografie metodou autochromu, se kterou dosáhl velkých úspěchů. Věnoval se ušlechtilým fotografickým tiskům, reprodukcím uměleckých děl, astro i mikrofotografii, krajinářské i portrétní fotografii. Přičítá se mu u nás prvenství v pořizování obtížných uměleckých snímků v protisvětle, mlze a šeru. Také vydal tři odborné knihy s fotografickou tematikou. 

Výstava opravdu stála za návštěvu. Mezi fotografiemi rozličných motivů nelze přehlédnout portréty Bufkovy krásné ženy Marie. Před její temně laděnou podobiznou (nelze reprodukovat) se slavnostní čelenkou Siouxů jsem postával dlouho. Marie Bufková, ale nebyla jen velmi půvabná, ale i schopná, protože po manželově smrti vedla fotoateliér ještě léta sama. A smrt si pro nadějného fotografa přišla nespravedlivě brzy. Vladimír J. Bufka umírá na leukémii ve svých dvaceti devíti letech.


Foto: Archiv Moravské galerie v Brně:

 

Výstava

  

Pokud pravověrný jeskyňář dočetl až sem, zavrtí hlavou a pomyslí si, proč jen ten Laďa dává takový příspěvek na jeskyňářský web? Vždyť to nemá žádnou souvislost s Býčí skálou! Ale všechno je jinak. V Bufkových životopisech se zpravidla jen píše, že jeho otec byl bankovní úředník. Ale kdo byla jeho matka Karla? Ta se podruhé provdala po smrti svého prvního manžela, MUDr. Vilibalda Absolona. A už jsme doma. Profesor Karel Absolon byl Bufkův nevlastní bratr. A tedy Vladimír Jindřich Bufka byl třetím a nejmladším vnukem našeho pana doktora Jindřicha Wankla.

Nad fotografií podmračeného Karla Absolona by mne něco takového nikdy nenapadlo. Ale když se dívám na  toho sympatického chemika s uměleckými sklony, pohrávám si s představou, že takhle nějak mohl vypadat jeho dědeček Jindřich Wankel, když se ještě představoval jménem Heinrich, studoval v Praze lékařství a beznadějně se zamilovával do všech dívek, které potkával.

 

Marie Bufková

Marie Bufková
        

Vladimír Jindřich Bufka

Vladimír Jindřich Bufka


Originály použitých fotografií jsou majetkem Moravské galerie v Brně


V. Š.



Diskuse "V. J. Bufka v Brně !!!"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Seřadit podle poslední odpovědi / založení téma.
Karla Bufková-Wanklová MUDr. Jiří Urban [90.179.105.x]  Před 13 a ¼ rokem
   1 odpověď, vložil(a) Pekárek Aleš před 13 a ¼ rokem
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [114036], dnes 44 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
MjI3ZjZl