WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Bivak Řícený dóm-Býčí skála 6.-8.11.2009 Činnost

Účastníci: Karel Kosina, Petr Kaplan

Po delším plánování a zvažování možností, jsme se s Karlem Kosinou domluvili, že provedeme pravděpodobně asi zatím nejdelší nepřetržitý pobyt uvnitř Býčí skály. Chtěli jsme udělat několik pracovních a sondážních akcí v zadních částech jeskyně a jako základna nám měl sloužit bivak v Říceném dómu, který jsme předem vyzkoušeli již v srpnu 2009 s délkou pobytu 19 hodin. Tentokrát je náš cíl strávit až 40 hodin v jeskyni.

 

Petr Kaplan  | 11.11.2009 21:05 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 652x  


Účastníci: Karel Kosina, Petr Kaplan

956. Bivak v Říceném dómu - Karel KosinaPo delším plánování a zvažování možností, jsme se s Karlem Kosinou domluvili, že provedeme pravděpodobně asi zatím nejdelší nepřetržitý pobyt uvnitř Býčí skály. Chtěli jsme udělat několik pracovních a sondážních akcí v zadních částech jeskyně a jako základna nám měl sloužit bivak v Říceném dómu, který jsme předem vyzkoušeli již v srpnu 2009 s délkou pobytu 19 hodin. Tentokrát je náš cíl strávit až 40 hodin v jeskyni.957. Bivak v Říceném dómu - Karel Kosina

 

Konkrétní datum se rychle blíží, domlouváme se na posledních detailech a plánujeme pracovní fotoakci ve Škaredé chodbě.

Konečně je pátek večer 6.11.2009 a my se setkáváme na chatě. Byli jsme odhodlaní odejít do jeskyně už ve 21:00, ale souhra velice chutných náhod způsobila, že jsme se nepatrně zdrželi.

Nakonec jsme šťastně vyrazili obtěžkáni čtyřmi velkými speleovaky s veškerým vybavením a zásobami. Po půl hodině neskutečného trápení jsme dorazili do místa bivaku, kde jsme se rychle zabydleli, převlékli do suchého prádla a postavili stan. Potom přišla řada na svařák z důvodu akumulace tepla pro klidný spánek. Bylo velice zajímavé vstávat ze spacáku s nevědomostí kolik je hodin, popřípadě co je vlastně za den. Pro jistotu jsme měli sebou hodinky, aby jsme náhodou nejeli domů až ve středu.

959. Bivak v Říceném dómu - Karel KosinaRáno za námi došel Vlasta Káňa a vyrazili jsme do zadních partií jeskyně na fotoakci, jejímž cílem bylo zdokumentovat Škaredou chodbu. Potom jsme se vrátili do bivaku, kde jsme se převlékli a trochu upravili místo bivaku. Během večera jsme měli spoustu návštěv a dokonce nám Bára donesla vynikající rizoto, což jsme samozřejmě nečekali a předtím jsme se pořádně najedli. V pozdních hodinách na nás dolehla únava, což byl signál k ulehnutí do spacáku.958. Bivak v Říceném dómu - Karel Kosina

Na kapání kapek za krk a na ženské hlasy, které vytváří zurčící potok se dalo lehce zvyknout. Po vyspání jsme uvařili kafe a začali balit bivak a chystat se k opuštění jeskyně. Ven jsme vylezli v neděli 8.11.2009 v 11:30. Jako dočasná základna se nám bivak velice osvědčil a hlavně jsme si ujasnili co všechno sebou příště musíme mít a naopak co všechno sebou už nikdy nebrat.

Celkový čas nepřetržitého pobytu v jeskyni byl 34,5 hodiny. V našich pokusech s dlouhodobým pobytem v jeskyni hodláme do budoucna pokračovat a překonat hranici 40 hodin.

 

Napsal: Petr Kaplan

 

Zde najdete galerii fotek z akce.



Diskuse "Bivak Řícený dóm-Býčí skála 6.-8.11.2009"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [113277], dnes 33 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
OWU1Y