WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Karel a Viktor Kubaskovi - speleologové a horolezci"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Bratří Kubaskovi
V. A. Gregor-Celofán [154.20.245.xxx]  Před 11 roky
   Výtečný, velice informativní a užitečný článek. Už jsem jej zařadil do referencí v mém macošském díle.
Podle toho, co mi někdy v 70. letech řekl Ruda Burkhardt, Viktor byl starší z bratrů. Oba bratři zahynuli v I. světové válce, v r. 1905, ale to uvádí s většími podrobnostmi Martinův článek.
Kubasek či Kubásek -- psali se po německu, bez diakritiky, ale mezi českými horolezci se nenajde člověk, který by nad to a nedal čárku: Kubásek, Kubáskova cesta, Kubáskův hák. S těmi německými jmény českého původu (to se týká in Gunthera Nouackha) je to zajímavé až veselé Vždy si vzpomenu na Nerudovy Povídky malostranské, jmenovitě na tu O měkkém srdci paní Rusky. A takto na malostranské policejní komisaře, bratry -- byli to páni Uhmuhlové (to druhé u má být přehlasované), synové pana Uhmela a vnukové pana Uměla... :o))
Staré německé cesty na skalách ve skupině Býčí skály, včetně Kubaskových výstupů, lze nalézt na obrázcích v článku V. A. Gregora, V. Pipala a P. Pokorného, Historie a vývoj horolezectví v Moravském krasu, Sborník Muzea Blansko 2012 (vyšel 2013), str. 30-48, 22 obr. v textu.
Malá poznámka k Macoše. Všechny Absolonovy expedice, 1901, 1903, 1905, 1907 a 1909 sestupovaly po provazovém (lanovém) žebříku, nikoliv horolezeckým způsobem což by bylo slanění.


   
Re: Bratří Kubaskovi
Martin   Před 11 roky
   Děkuji za přípis z Kanady. Blanenský sborník ještě bohužel nemám, měl jsem jej 10 sekund v ruce před týdnem v Anthropose. Takže Viktor byl starší, tak proto je na desce na pomníku první. Vsázím se, že se o nich ještě něco v budoucnu dozvíme. Vlastním několik fotek z expedice z roku 1909 do Macochy a tak 50:50 je na nich Kubo. Ale netroufl jsem si je do článku zařadit. Naproti tomu Viktor bude na německých fotkách s Nouackovým pokusem ve skafandru (a je možná Nouackovi hodně blízko) v Býčí skále, ale také si nejsu zatím zcela jistý. Také tuším, kdo je pán v klobouku u Šenkáče. Uvidíme, co vídeňský archiv GfH SdVDT, kam se chystám. Snad dojde k průlomu, M.
      
Re: Re: Bratří Kubaskovi
Martin   Před 11 roky
   V článku je již vložen překlad dopisu rodičů Kubaskových K. Absolonovi, který provedl L. Minařík a náleží mu poděkování. Jeho obsah je informačně nesporně zajímavý v mnoha ohledech, upozornil bych nyní na poslední věty z nej, kde se dozvídáme, že sestra zemřelých bratrů Kubaskových (asi jde o Amalii - po níž je pojmenována Malčina jeskyně) se provdala za ing. Kellera, což bude jeho jeskyňářský druh, spoluobjevitel Malčiny jeskyně - tehdy ještě student L. Keller. Společně studovali na německé technice a společně také sestupovali s K. Absolonem do Macochy v roce 1909. M.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [112487], dnes 88 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
ZGJlYTc3NT