WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Kniha návštěv"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Karl Kubasek - námořní důstojník
Martin   Před 11 roky
   V rámci bádání po německých jeskyňářích, našich předchůdcích, se objevila velmi zajímavá informace. Jednatelem skupiny GfH SdVDT v roce 1914 byl Viktor Kubasek z Bílovic nad Svitavou. Jeho bratr Karl Kubasek nebyl členem skupiny, nicméně je s Moravským krasem a taktéž Býčí skálou spojen. Mimo jiné se zapsal svými horolozeckými výstupy s dějinami Krkavčí skály a Modrého rysu, byl špičkovým lezcem a také v roce 1905 nalezl spodní čelist neandrtálce ve Švédově stole. Stal se asistentem na německé technice v Brně. Oba bratři padli na polích 1. světové války. Karl Kubasek zemřel v britském zajetí v roce 1917, byl námořním důstojníkem na Jadranu, sloužil mezi 6000 Čechy v rakousko-uherské marině. Oba bratři mají svá jména vepsána do pomníku padlých v Bílovicích nad Svitavou. M.
   
Re: Karl Kubasek - námořní důstojník
Martin   Před 11 roky
   Karl Kubasek průkopník lezení na Krkavině - přezdívaný "Kubo" strávil válku jako válečný letec. O jeho odvaze svědčí např. nouzové přistání na hladině Jadranu, kdy se zachránil na plovoucím trupu svého letadla, jehož zbylé části se potopily. Se svou kapesní pistolí se bránil před zajetím posádkou anglického torpédoborce. Nakonec skončil v důstojníckém táboře v Itálii. Zrada zabránila jeho útěku a uvrhla jej do kasemat v Janově. Tam bílovického Herkula, kterému nedokázala ublížit skála či led, skolila zákeřná španělská chřipka. M.
      
Re: Re: Karl Kubasek - námořní důstojník
Laďa   Před 11 roky
   Díky za tento neznámý, dobrodružný příběh. L.
         
Re: Re: Re: Karl Kubasek - námořní důstojník
Martin   Před 11 roky
   Tečka za tímto příběhem je dopis maminky obou padlých bratrů Kubaskových Mariz Kubasek v prosinci 1918 K. Absolonovi. Ta mu oznamuje, že oba padli pro vlast. Popisuje dokonce podrobnosti příšin smrti bratrů. Zatímco Viktor padl při "Sirokosturmu" v Haliči, tak Karl na následky reumatu a horečky po tom, co se zřítil s letadlem do vody jižní Adrie. Maminka v dopise dále popisuje co se stalo s dolní čelistí neandrtálce ze Švédova stolu, M.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [109954], dnes 90 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
MDIwYm