WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Kopie býčka? Kupte si.."
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Re: Býčiskalský býček Bulíček
Martin   Před 12 roky
   Býčkové mne provázeli na mé cestě archeologickým studiem v kancelářích mých učitelů, kde jsem dělal zkoušky. Již před revolucí musela existovat forma, z které se dělaly bronzové odlitky. Na své poličce jej měli např. prof. V. Podborský na fakultě nebo dr. M. Salaš v MZM, který mi jej půjčoval loni na výstavu o Moravském krasu, a to se slovy "mám pocit, že jej už nikdy neuvidím". Uviděl, nikdo jej neukradl. Viděl jsem jej také na poličce dr. J. Nekvasila, několik měsíců před jeho smrtí. Prof. S. Stuchlík jej měl na archeologickém ústavu také na své poličce. Byli bronzoví, v nestřežené chvíli jsem je potěškal. Obvykle těsně před nebo po zápočtu či zkoušce. Dneska jich bude už asi hodně. Sběratelskou hodnotu budou mít ti od Karla, pokud to byla tak limitovaná serie. Sám jsem měl možnost držet v rukou opravdový originál, loni v květnu ve Vídni a dokonce zhotovit dvě fotografie, ale o tom až jindy. Znovu jsem musel ale slíbit, že je nebudu nikde publikovat. Budu, jsme přece v Česku, M.
Býčiskalský býček Bulíček
V. A. Gregor-Celofán [154.20.246.xxx]  Před 12 roky
   Toto je velice zajímavý dokument a člověku mého věku, který v Moravském krasu a na Býčí skále strávil nejkrásnější léta života ani nepříjde, že dnes už historický.
Byl to tento býček, dar vídenského přírodovědeckého musea adamovskému Vlastivědnému kroužku, podle kterého adamovští vlastivědci a bývalí muzejníci z brněnského Anthroposu zhotovili tajně formu a několik kopií této famosní sošky. Členem týmu byl Karel Novák-Pudlatý, adamovský vlastivědec a člen adamovského (býčiskalského) speleologického kroužku -- Speleologický kroužek ZK ROH Adast Adamov. Kopie býčka byly odlity z tuhého, trvanlivého modrého (modrozeleného) vosku. Bylo zhotoveno opravdu velmi málo kopií (myslím, že ne více než 12) a pod podmínkou perpetuum silentium věnováno několika prominentním osobám -- archeologům, vlastivědcům a speleologům. Forma byla poté zničena. Byl jsem také majitelem jedné kopie, měl jsem ji vystavenu doma na polici nad psacím stolem. Kam se poděla po naší emigraci nevím...
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [119418], dnes 108 |  Strana 12 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
ZDBhZjg3NW