WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Zemřel Karel Valoch (1920-2013)"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Moje vzpomínka na Karla Valocha - I
V. A. Gregor-Celofán [154.20.255.xxx]  Před 11 roky
   Moje nejstarší vzpomínka na Karla Valocha (a jeho pravou ruku Williho Gebauera) sahá do r. 1965. Tehdy jsem začal bádat v Křížových jeskyních pod Kůlnou a také, jako horolezci, jsme v zimě v Kůlně spávali -- to ještě s Pavlem Bublou. Do Kůlny jsme se dostávali "na černo", jednou nohou po plotě a druhou po východní skalní stěně jižního vchodu. Tak se stalo, že jsme jednou byli přistiženi, právě Karlem a Willim. Nebyl nám ustřižen, ale dostali jsme klíč od visacího zámku v bráně plotu a od té doby chodili do Kůlny legálně.
Naše přátelství posílilo po r. 1971 -- v dubnu toho roku jsem nastoupil do Oddělení pro výzkum krasu Mor. musea (KOMM), takže jsme se stali profesionálními sousedy. Byli jsme také sousedy v terénu -- sdíleli jsme jeden plac na loučce mezi Břouškovým hotelem a Kůlnou: naše bouda (výzkumná stanice KOMM) stála v pravém úhlu těsně vedle jejich boudy -- výzkumné stanice Anthroposu, tedy Karla a Williho. V létě, na louce před boudou, Karel a Willi plus brigádníci třídili nálezy z Kůlny a já s Packou prosívali (sítová velikostní analýza) fluviální sedimenty ze dna archeologických výkopů v Kůlně, Křížovek a ze Sloupsko-Šošůvských jeskyní. A když Packa uvařila gulášek nebo kvasnicovou pomazánku, tak to zavonělo loukou tak silně, že i Karel a Willi "zapráskali choboty" a s úsměvem ve tváři si dali mističku či tlustě namazanou topinku...
Tak se stalo, že Karel byl přítomen mého a Pacčina setkání s Karlem Bedřichem Absolonem a jeho matkou, pí. Valerií Absolonovou, v r. 1976. S milostivou paní profesorovou jsem už byl velice dobrý známý a s Packou jsme jí dělali společníky na 6th ICS 1973 v Olomouci. Společně s Karlem Valochem jsme je provedli Kůlnou -- než jsme přišli tak stáli nesměle spolu s Otýnkem Ondrouškem před zamčenou bránou. Karel hovořil o archeologickém výzkumu, já o výzkumu Křížových jeskyní, jejichž velkou část objevil Karel Absolon senior.
(Dokončení)
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [115444], dnes 7 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
M2JjNj