WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Nové objevy v jeskyni Barová Činnost

Plavící technika byla nasazena v propasti č. V., kde se koncem listopadu propadlo dno do neznámých prostor. Objevitelský tým P. Hulák + T. Kolbábek prolezl vzniklým otvorem a objevili "Jezerní dóm".

A.Pekárek  | 16.12.2007 08:36 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 177x  

Text: Pekárek Aleš

Foto: Vlasta Káňa

Vážení čtenáři,

již delší dobu se zde neobjevily žádné zprávy o výzkumech v jeskyni. Pracujeme stále, jen o tom není čas psát.

V poslední době jsme se zaměřili na nalezení suché cesty mezi odtokovým sifonem v jeskyni Májové a jeskyní Barovou (Sobolovou). Tuto část se sice už podařilo pod vodou proplavat (Mirek Měkota 1.3.1992), je tam ale stále mnoho nejasností a tušíme existenci výše položené, suché cesty.

Situace vypadá asi takto:

92. Sifon

Průzkum ze strany jeskyně Májová se moc nedařil, tak jsme se do problému pustili z druhé strany, z jeskyně Barová. Jeskyni tvoří vlastně sedm propastí, které nemají jména, jen pořadová čísla podle postupu objevování. Směrem proti proudu jsou zde známé propasti II, III, IV a V. Transport lidí a materiálu přes propast II byl stávající cestou přes "travers" celkem obtížný a nebezpečný, proto zde byla vybudovaná lanovka z ocelového lana:

93. Traverz - V.Káňa

Osvědčená "plavící" technika byla nejdříve nasazena v poslední propasti č. V., kde se koncem listopadu propadlo dno do neznámých prostor. Objevitelský tým P. Hulák + T. Kolbábek prolezl vzniklým otvorem a objevili "Jezerní dóm":

94. Vstup do objevu - V.Káňa

Jezerní dóm je prostora cca 20x10x8m částečně zatopená vodou. Bohužel, zatím odtud nemám žádné fotky ani mapku. Zajímavé je, že prostora směřuje na SEVER, tedy ne k jeskyni Májová ale někam do neznáma... Průzkum bude pokračovat. Zatím probíhají přípravné práce v předchozí propasti č. VI:

95. Plavení ve IV propasti - V.Káňa

Zajímavá je i použitá komunikační technika. To, že do Barové vede telefon, je celkem normální a běžné. My ale máme v II. propasti nainstalovanou kameru a zájemci mohou na chatě sledovat lanový travers na monitoru! Škoda, že na chatě nemáme připojení k Internetu. Mohli byste naši práci sledovat "ONLINE" doma u počítače a případně pomocí internetového hlasování rozhodovat o nejlepším směru dalšího postupu!

 

Vypadá to, že další objevy na sebe nenechají dlouho čekat.

 

Aleš



Diskuse "Nové objevy v jeskyni Barová"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [114328], dnes 74 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
NTc0Yz