WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Větrný tunel - obnovení prací na propojení Činnost

Ve čtvrtek dne 14. února 2013 jsme oslavili již čtvrté výročí co byla objevena Svozilova jeskyně. Od této doby se provedlo mnoho pracovních akcí a bylo napřeno enormní úsilí na dosažení kýženého spojení Staré Býčí skály a Barové jeskyně. Byl vykopán Větrný tunel o délce 70 metrů a v několika pracovních kampaních v minulých letech jsme opakovaně dosáhli hladinu vody. Nicméně tady nás příroda zasatvila. Technicky náročné kampaně z Barové jeskyně do těchto míst sice pronikly z druhé strany, ale vyústění Větrného tunelu do Dómu ticha se nepodařilo nalézt. Start nové kampaně začal v únoru, máme za sebou první čtyři kopací akce a technicky zbrojíme. Kabely, vzduchotechnika, hadice, čerpadla, ale i lódny, rýče a lano na tahání do svahu. Vše se dolaďuje. Tam, kde jsme se už několikráte zarazili, hodláme nyní uspět.

Martin  | 17.2.2013 10:59 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 993x  

V rozmezí sedmi dnů od 9. do 16. února proběhly čtyři kopací akce. Naším úkolem bude vytěžit klasickou kopací technikou lódnu po lódně materiál z dolní partie Větrného tunelu do vyšších poloh. 20 m nad koncocým bodem se nachází tzv. dolní uložiště, to je schopno pojmou několik kubíků zeminy z čelby. To ale zůstalo po zářijové kampani plné až po strop. 300 lóden jsme tak přetahali na vzdálenost 15 metrů výše do tzv. horního uložiště.

2865. Kuklič 2866. Vláďa 2867. Iva 2868. Zuzka

Kuklič, Vláďa a Iva se právě vrátili z Větrného tunelu. Zuzka se oblíká do akce.

 

Další dvě kopací akce ze dne 15. a 16. února dosáhly nejzažší hloubky, kam až jsme se v minulosti kopáním dostali. V sobotu kolem 16. hodiny jsme objevili horní část portálu chodby neznámých rozměrů a hlavně hloubky, který jsme v minulosti již spatřili. Jaké bylo naše potěšení a překvapení, když byla tato chodba částěčně volná. Je tomu tak po napouštěcích akcích, kdy jsme zazděným kanálkem z Dómu ticha hnali vodu do Větrného tunelu. Nadšeně jsme strkali ruku dopředu do vodou zatopené chodby. Tato se nachází pod zazděným kanálkem, kudy jsme chtěli v září loňského roku odsávat sedimety do Dómu ticha, což se nám nepovedlo.

Začínáme tedy znovu od nuly. Jsme na startovní čáře, kde jsme stáli již předloni. Dneska už víme, že opětovné napouštění Větrného tunelu a očekávání průvalu sedimentu do prostoru Jedovnického potoka nenastane. Systém nelze paradoxně zpětně ucpat. Voda již pravidelně průběžně odtéká a dosažení celého zaplavení systému vodou, vytvoření dostatečného tlaku vody a očekávání odnosu velkého množství materiálu, jako tomu bylo před léty, není možné.2871. V Ostrově u Němců - Tartarosáci

 

Návštěva Tartarosáků v Ostrově, zápůjčka techniky. Vpravo Kolbi.

 

Proto budeme muset projít klasicky, kopací technikou. Nyní ale nově pod vodní hladinou. Budeme bojovat s uložením těženého materiálu kdekoliv výše nad námi, což nám vezme hodně sil a času. Nastupující hladina vody bude zčerpávána a odsávána výše, do Komínkové chodby, ta má svůj vlastní odtok a voda se odtud nevrací do spodních partií Větrného tunelu. Musíme nainstalovat vzduchotechniku, protože v dolních partiích Větrného tunelu máme veliké problémy se vzduchem. V soušasné době se dokončuje elektroinstalace, která napojí jak větrák, tak vodní čerpadlo.

Na tomto pracovišti dochází ke kombinaci všech "výdobytků" jeskyňařiny současnosti. Propojuje se zde slovy K. Absolona nasazení jak lidských paží, tak i síla strojů. Nedokážeme odhadnou co nás čeká již v další akci, ale jsme odhodláni na projektu pracovat a uspět. Propojení obou jeskyní bylo snem již několika generací býčiskalských jeskyňářů. Nám chybí jen maličkost, projít pod vodní hladinou několik metrů v místech, kde není vzduch a nemáme uložiště pro vytěžený materiál.

 

 

2870. Pan sněhulák2869. Paní sněhuláková

V poledne v sobotu 16. února za nádherného slunečného počasí proběhla oficiální pracovní akce, stavěl se třímetrový sněhulák (vlevo s tureckou vlajkou) a poloviční sněhulačice - jeskyňářka - stojí vedle něj.

 



Diskuse "Větrný tunel - obnovení prací na propojení"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [113672], dnes 10 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
ZjMxM