WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Begcy Skala 1801. Salm a André v Šenkově sifonu. Historie

Ve vídeňských Divadelních novinách z roku 1835 se díky tiskové chybě objevily v opravě k článku zajímavé podrobnosti o Býčí skále již z roku 1801, o nichž jsme doposud nevěděli. Jde dokonce o nejstarší písemný doklad o názvu Býčí skály. H. F. Salm a K. Ch. André překonávali Šenkův sifon na plavidle a autor popisuje možnost průstupu za sifon při nízkém stavu vody.

Martin  | 14.10.2012 22:32 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 183x  

2515. Divadelní noviny - záhlaví

Obr. 1: Záhlaví vídeňských Divadelních novin z úterý 20. ledna 1835 v nichž se objevil zkomolený názvem Becry Skala.

 

Ve vídeňském 14. čísle 28 ročníku Allgemaine Theatherzeitung und Originallblatt für Kunst, Literatur, Musik, Mode und gesseliges Leben (Všeobecné Divadelní noviny a originální list pro umění, literaturu, módu a společenský život) v úterý dne 20. ledna 1835 (Obr. 1) v redakci Adolfa Bäuerle vyšel článek o výpravě z Vídně přes Brno k lichtensteinské hrobce ve Vranově u Brna. Na první stránce nalezneme dřevoryt hrobky J. Jaresche (Obr. 2), následuje popis cesty přes Brno, vesnice a lesy do Vranova u Brna, popis poutního kostela a velmi podrobný popis lichtensteinské hrobky. Následovala pěší cesta přes oboru (užito slovo Tiergarten/dnes znamená zoo) ke Kolonádě (dnes již tato adamovská dominanta nestojí), odkud byl nádherný pohled na Adamov a jeho kouzelné domky, a dále kontrastující popis průmyslových hutí. Výprava pokračovala přesunem na voze k vápencové jeskyni s krápníky Becry Skala, jak byla nazývána v místním nářečí. Je 450 kroků dlouhá a na jejím konci se ztrácí řeka Punkowa pod loďkou a skalní stěnou v značné hloubce. Stěny byly velmi očazené od bezčetných loučí návštěvníků. Popis cesty je zakončený opět v Adamově.

 

2516. Dřevoryt J. Jaresche - Hrobka ve Vranově

Obr. 2: Lichtensteinská hrobka ve Vranově. J. Jaresch 1835.

 

Samotný článek by byl sice dalším pěkným dokladem o názvu Býčí skály z 30. let 19. století, pokud by nedošlo ke zkomolení hned dvou pojmů, a to jak samotné jeskyně na Becry Skala a pak řeky Ponkawa, která sem navíc nepatří. Došlo asi k obeznámení redakce na tyto chyby a v následujících dnech vyšla oprava. Redakce připsala další informace o jeskyni a my se dovídáme nová neznámá a překvapující fakta.

 

2517. Nejstaší písemný doklad jména Býčí skálaK opravě došlo v Divadelních novinách v úterý 27. ledna 1835, v čísle 19, na straně 76. Jméno jeskyně bylo opraveno na Begcy Skala (Obr. 3) a název potoka na Punkwa, správně situován na Macochu. Na konci jeskyně se nachází tůň, po které se plavili roku 1801 starohrabě Salm a sekretář Moravskoslezské společnosti pro povznesení orby, vlastivědy a národopisu, pan hospodářský rada André, ale nemohli se dostat daleko pro vysoký stav vody. Proto nemohli projet pod skalní stěnou na loďce, zatímco při nízkém stavu a na nízkém plavidle lze dosáhnout dalších jeskyní. Díky této informačně sdílné opravě jsme se dozvěděli hned několik neznámých informací.

 

 

  • 1. Autor použil název Begcy Skala již pro rok 1801. Jde tak o nejstarší psaný název jeskyně. Dosud byl nejstarší v popisu Býčí skály od K. Ch. Andrého z roku 1804.
  • 2. V roce 1801 došlo k pokusu o překonání Šenkova sifonu H. Salmem a K. Ch. Andrém (Obr. 4-5), což je nejstarší písemný doklad o speleologické akci v Býčí skále. Z textu navíc vyplývá, že byly i starší.
  • 3. Autor uvádí, že Šenkův sifon šlo za nízkých stavů vody proplout do dalších jeskyní.
  • 4. Protože autor popisuje 34 let starou akci, musel existovat další nám neznámý zdroj informací o roku 1801.

2519. H. Salm   2518. K. Ch. André

Obr. 4-5: Hugo František Salm-Reifferscheidt a Karel Christian André. V roce 1801 překonávali Šenkův sifon.

 

Tento písemný nález již potřetí poukazuje na prostupnost Šenkova sifonu za nízkých stavů vody na nízkém plavidle. Mělo tomu být již před rokem 1801 a tak můžeme posunout speleologické akce v Býčí skále již na konec 18. století, o mnoho desetiletí před hajného Šenka. Z roku 1839 máme další doklad o tradované prostupnosti sifonu v Hurbanově cestopise Cesta Slováka k slovanským bratrom na Morave a v Čechách a nedávno uvedl V. Šebeček další podobný popis z roku 1881 nebo 1894 od V. F. Černíka v Cestách po Moravě („Konečně zastaví kroky naše hluboké jezero, naplněné studenou a čistou vodou. Strop nad jezerem spouští se na některých místech skoro až ku hladině vody. Vstoupíme do lodičky, sehneme se a za chvíli octneme se na druhém břehu opět ve veliké jeskyni, ze které několik chodeb dále vede a bezpochyby tuto jeskyni s jinými spojuje. Než bylo by odvážlivo, pouštěti se příliš daleko do tohoto podzemního labyrintu."). Jestli se to někomu povedlo nevíme, ale ukazuje se, že šlo o dlouho tradovaný fakt. Zatím ale nikdo neotiskl popis Nové Býčí skály před rokem 1920, který by informace potvrdil.

Článek poukázal dále na skutečnost, jak je dobré číst vídeňské Divadelní noviny.



Diskuse "Begcy Skala 1801. Salm a André v Šenkově sifonu."

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [113816], dnes 8 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
OWFmYW