WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Projekt průkopu ve Velké síni, Přemysl Ryšavý 1950"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Snížení hladiny Přítokového sifonu průkopem - II
V. A. Gregor-Celofán [154.20.243.xx]  Před 10 roky
   Jsou paragenetického původu, tak jako Knihovna Srbského sifonu, polosifon před Kufrem a Kufr.
Projekt -- průkop -- by skončil neúspěchem i bez předčasné povodně v lednu 1953. V potamologii existuje termín rovnovážný profil. Jedná se o podélný profil říčního toku, který dosáhnul rovnováhy mezi erozí, transportem a akumulací plavenin-sedimentu. Na podzemním krasovém toku, konkrétně na volném úseku Jedovnického potoka v Nové Býčí skále (mezi bývalým polosifonem před Kufrem a vstupem do Kanonů), lze takovou situaci idealizovat vodním tokem s ustáleným průtokem, který neeroduje, netransportuje a neukládá sediment.
Jakékoliv porušení této subtilní rovnováhy, konkrétně průkopem u Přítokového sifonu až 1.6 m hlubokým, by vyvolalo silnou vlnu zpětné eroze. Ta by zasáhla daleko za sifon a vedla k erozi (fluviálních) sedimentů v Proplavané skále, zanášení Přítokového sifonu a zanášení průkopu i za normálních vodních stavů. Nedokončený průkop s nezpevněnými stěnami zanikl hned při první povodni, a to se nejednalo o povoden mimořádné velikosti. I průkop s uměle zpevněnými stěnami by se musel neustále čistit a větším povodním by neodolal.
Nenamáhám se citací literatury, dnešní lidé nečtou, zajímá je pouze Internet, Facebook a Twitter. Těch pár výjímečných jedinců najde související informace v mých článcích ve Sborníku Muzea Blansko 2012 (vyšel v únoru 2013), 2013 (vyjde tento měsíc) a Sborníku Speleofora (letos v dubnu).
Matka Příroda je mocná čarodějka a člověk s ní nevyjebe -- dříve nebo později mu všechno vrátí i s úroky...

   
Snížení hladiny Přítokového sifonu průkopem - II
V. A. Gregor-Celofán [154.20.243.xx]  Před 10 roky
   V textu jsem spáchal mentální překlep:
Jakékoliv porušení této subtilní rovnováhy, konkrétně průkopem u Přítokového sifonu až 1.6 m hlubokým, by vyvolalo silnou vlnu zpětné eroze. Ta by zasáhla daleko za sifon a vedla k erozi (fluviálních) sedimentů v Proplavané skále, zanášení Přítokového sifonu a zanášení průkopu i za normálních vodních stavů.
Místo v Proplavané skále patří v Prolomené skále.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [113587], dnes 52 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
OGI0Nzc5