WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Petr Kos, diskuze k článku ze dne 27. února 2012"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
K příspěvku M. Golce re článek P. Kosa - I
V. A. Gregor-Celofán [154.5.217.xxx]  Před 12 roky
   Nejprve musím zdůraznit, že na poli prehistorie/archeologie jsem absolutním diletantem, ve smyslu definice v mém příspěvku Jeskynář, speleolog, amatér, etc. na těchto stránkách. Na druhé straně jsem speleolog-karsolog a profesionální geolog, bývalý jeskynář, který zná Byčí skálu včetně Předsíně velmi dobře z autopsie.
Na druhém místě mne udivilo, že Petr Koukal požádal o sumární zpracování hallstattského nálezu Petra Kosa (Mgr.) a nikoliv člena býčiskalské skupiny Martina Golce (Mgr., Ph.D.), jehož specializací a osobním zájmem -- pokud mohu soudit z jeho publikovaných prací včetně těch na tomto webu -- je právě Hallstatt a Býčí skála. Po pročtení Petrova článku a Martinovy diskuze k němu jsem nabyl dojmu, že snad nejlepším řešením by byl spoluautorský článek (M. Golec a P. Kos)
Navzdor mé nearcheologické orientanci mne, jako většinu mých býčiskalských kolegů, zaujalo mystérium hallstattského nálezu a jeho interpretací. Mohu říci, že do dnešního dne jsem přečetl většinu hlavních publikovaných prací na toto thema. Při čtení mě napadlo a stále napadá, zda nesměšujeme resp. neztotožnujeme dvě nebo více různých událostí, jmenovitě tzv. hallstattskou kovárnu a hallstattskou krvavou událost či události (pohřeb, obětiště, etc.). Další a silnější myšlenkou je, zda interpretace této krvavé události resp. krvavých událostí neobsahují příliš velký podíl mystické, kultovní, prostě náboženské složky.
Zde musím podotknout, že v anglo-americké literatuře se stále častěji objevuje trend vysvětlovat pre-historické události a artefakty, včetně pre-historických staveb a monumentů, více materialistickými interpretacemi. To současně s kritikou dřívějších a stále převládajících interpretací náboženských. Kult, náboženství jsou nejsnadnější, únikovou interpretací faktů, které mohou mít daleko reálnější, materialistický základ. Jak to vypadá, naši předkové, zvláště ti dávnější, nebyli tak náboženští (kultovní) jak se je snažíme vidět.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [113553], dnes 18 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
YzdlNmYxY