WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Jeskyňář, speleolog, amatér, profesionál, odborník, diletant ..."
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
vývoj názoru:
wolf [109.80.36.xxx]  Před 10 a ¾ rokem
   možná,že speleologie není věda,ale poznávací způsob,t.zv.příčná věda a užívá vědy pouze jako nástroj...pod.jako speleoalpinismus,srták,plavicí techniku atp.pokud se naskýtá specialista na vhodném místě,kde je k účelům speleologie třeba,je dobře.jinak se vždy nejlíp uplatnuje účastník s širokým vzděláním a rozhledem po potřebné oblasti,tedy nespecialista.pak je jedno,je-li amatér či profesionál.zde konkrétně...chvála amatérům.o psychologickém a pod.pozadí až příště.zdarec.
   
Re: vývoj názoru:
Martin Golec   Před 10 a ¾ rokem
   Je dobře, že se o téma Honzo zajímáš. Za několik dnů máme pod nosem světový kongres a snad uvidíme, co je speleologie. Velmi mne zajímá, jaká speleologie se děje ve světě a kam jsme se pohnuli mydoma. Myslím, že dnešní problém kupříkladu naší krasové speleologie netkví jako před 40. lety v dělení na peofesionální a amatérskou speleologii, ale spíše na českou domácí a českou zahraniční speleologii. Ono ruku na srdce, kdo je u nás profesionálním speleologem? Máme pouze a jen speleology, kteří více či méně, nebo taky vůbec ne naplňují nebo nenaplňují prostý fakt: použití jakékoliv vědecké metody pro speleologickou práci. Viděl bych spíše dvě facie speleologů - 1. využívající vědecké metody; 2. nevyuživající vědedecké metody (pokud čtenář neví co je vědecká metoda, patří do skupiny 2). Těch druhých je většina. Ale právě bez nich česká speleologie nemůže existovat ani náhodou. Nebudeme-li vědu brát zase tak nutně jako hlavní kritérium pro hodnocení speleologie, tak nám vychází, že česká speleologie je kompaktní celek se spoustou fajn lidí. A o lidi nám jde přece na prvním místě soudruzi! M.
      
Re: Re: vývoj názoru:
V.   Před 10 a ¾ rokem
   V podmínkách současné postmoderní a posttržní společnosti postrádá dělení jeskyňářské komunity na profesionály a amatéry, na vědce a nevědce atd. jakýkoli smysl. Dělení na českou domácí a českou zahraniční speleologii je de facto dělením podle majetkového statu. Hranice mezi vědeckou a nevědeckou metodou je dána kritérii, jež nelze při výzkumu podzemí a především při práci v podzemí často nijak využít, metodika práce v podzemí je značně specifická (například pro exaktní statistiku se nedostává dat, jedna jeskyně je prostě příliš malý vzorek, v mnohem větší míře než kdekoli jinde zde má roli vhled, intuice, stochastické metody výběru, naopak zkušenostní je jeskyňaření mnohem víc než jakákoli sebeserióznější věda...). I zde je stále výraznější vliv finančních možností nebo restrikcí. Celý problém by si asi zasloužil samostatný kongres (na základně BS?). Zcela vědecká je jistě neochvějná víra většiny jeskyňářů, že zjištěný poznatek je lepší než vnuknutí, výrok velkého gurua nebo utkvělá představa, a že poznání samo o sobě je kladné a žádoucí. Je smutné, že poznání a profese jsou věci, jež často nelze zkombinovat, jakoby profesionální, profesní a profánní (a perverzní) bylo skoro totéž. Orwell by měl radost.
   
Re: vývoj názoru:
Wolf   Před 9 a ½ rokem
   ...a vrták,třebaže starý,je možná speleologii docela k prospchu.nejspíš podstatné je,že je.horší by bylo,kdyby jeskynáře nebylo.kdo by pak mohl debatovat o dutosvětě,kvílení duchů v podzemních halách,šířit se o ukrytých pokladech v temnotách,děsit lidi v dolinách žlebů katastrofickými předpo-vědmi povodní atp.mimo vědu a poznávání,jde taky o zážitky,představivost a fantazii...a zdarec.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [113583], dnes 48 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
ZWM1Yzg3Y