WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Luboš Pivoňka - "T.O. Netopýr 1941 založena v Býčí skále" "
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
L. Pivonka mapér-kreslič
C. [216.232.65.xxx]  Před 9 a ¾ rokem
   Zajímavý příspěvek, i když v závěru smutný. O Pivonkovi jakožto trempířovi jsem nic nevěděl, až na pár povrchních zmínek od Rudy Burkhardta. Mám pocit, že v tom trempířství -- trampingu, chcete-li -- zaniká hlavní Pivonkův význam pro Moravský kras, obzvláště Křtinské údolí. Martin se o něm zminuje několika větami na konci příspěvku, pravda, ale chtěl bych jeho slova opakovat a zdůraznit.
Prolistujeme-li Burkhardtovo-Zedníčkovo dílo Údolí Křtinského potoka v Moravském krasu a jeho jeskyně (Československý kras, roč. 4-7, 1951-1955) zjistíme, že na každé mapě měřičského týmu Burkhardt-Zedníček je napsáno, Kreslil L. Pivonka. V tom, alespon podle mého názoru, spočívá Lubošův hlavní význam pro speleologii MK -- pečlivý mapér-kreslič.
Je zajímavé či spiše podivné, že Burkhardtův seznam účastníků měřických prací na str. 113 Luboše Pivonku neuvádí...
V souvislosti s Pivonkovým fotoalbem je uvedeno jméno M. Jílek. Jsem si téměř jist, že se jedná o mě dobře známého Miroslava Jílka, horolezce, autora četných prvovýstupů ve Vysokých Tatrách a také v Moravském krasu, svého času správce (chatára) na Téryho chatě v Malé Studené dolině. Jeho dcery, tzv. Jílčata, byly associovány s bývalými horolezeckými oddíly Spoj Brno a Jiskra Medlánky.
Podivný jest času běh, podivné jsou osudy lidí v něm...

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110098], dnes 55 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
NWUyMTg