WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Gruppe für Höhlenforschung. Sektion des Vereines deutscher Touristen Brünn"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Potápění 1912???
Štěpán   Před 11 roky
   
Chvíli mi to trvalo, než jsem si článek přečetl, nepatřím k nejrychlejším, takže reaguji až teď.
Po přečtení nově přeložené verze výroční zprávy z roku 1912 vyplývá jedna věc. Zpráva je psána předsedou skupiny G. Nouackhem začátkem roku 2013 (leden). Nouackh popisuje, že v uplynulém roce probíhalo jednání o zapůjčení skafandru pro průzkumné účely v Šenkově sifonu (Býčím jezeře). Jakožto člověk, který se měl potápět by na to zajisté nezapomněl.
Gelsenkirchenská strojírna, a. s. Westfalia, oznámila, že je ochotna nám zdarma zapůjčit bezhadicovou potápěcí soupravu s telefonem. Bohužel nás žádali, aby ponory prováděl jeden z jejich lidí, případně aby tento člověk ponory řídil, což nám způsobilo nemalá vydání. V současné době proto s nimi jednáme o vyškrtnutí této podmínky a doufáme, že budeme co nejdříve disponovat tímto velkolepým pomocníkem.
Až na část věty „což nám způsobilo nemalá vydání“, kde je zřejmě jenom chyba překladu. Neumím německy, abych si to mohl porovnat s originálem. Z tohoto odstavce plynou pouze jednáni o zápůjčce, nikoliv o průzkumu za pomocí skafandru. Existují dvě varianty, které připadají v úvahu.
Potápěcí pokus skutečně začal v roce 1912, ale jelikož neměli s firmou Westfalia dohodnuté podmínky, celý pokus zůstal neoficiální a spatřil světlo světa až později.
Daleko pravděpodobnější se mi zdá varianta, že k pokusu došlo až v roce 1913, což by nám objasnila zpráva pro tento rok. Snad ještě nějaké tajemství skrývá Vídeňské muzeum. Informace o datu se později zkomolili, což není problém ani dnes. Zkoušel jsem trochu pátrat, po prvních informacích o tomto potápění. Jako nejstarší (prozatím) je asi průvodce od A. Bočka z roku 1920. Další informace by mohl odhalit například dobový tisk, kde již V. Šebeček vypátral nejméně dva články, samozřejmě v němčině.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110125], dnes 82 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
MzRlMTgz