WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Málem neštěstí... Činnost

Ve čtvrtek 5.7.2007 při revizním průzkumu sifonu mezi vývěrem Jedovnického potoka a jeskyní Sobolovou téměř došlo k neštěstí.

A.Pekárek  | 8.7.2007 20:17 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 134x  

Na Býčí skále málem došlo k neštěstí...

Ve čtvrtek 5.7.2007 při revizním průzkumu sifonu mezi vývěrem Jedovnického potoka a jeskyní Sobolovou téměř došlo k neštěstí.

Potápěči sklouzla vodící šňůra pod skalní břit, při nulové viditelnosti ztratil orientaci a nemohl najít cestu ven. Vodící šňůra mizela v neprůlezné úžině, snad došlo i k sesuvu skalního bloku nebo naplavenin pod hladinou. Naštěstí se mu podařilo najít úzkou prostoru nad vodní hladinou kde se vynořil a čekal na pomoc. Druhý potápěč ani "jistící potápěč" dlouho nemohli najít průleznou cestu ke svému kolegovi a asi po třech hodinách zavolali speleologickou záchrannou službu. Neúspěšné byly také pokusy dostat se do kritického místa z druhé strany - z jeskyně Sobolovy.

V 17:25 začala záchranná akce. Po několika pokusech se podařilo potápěčům najít volnou cestu a zjistili, že kolega žije, ale trpí nedostatkem kyslíku. Dopravili mu do vzduchové kapsy láhev s kyslíkem, čaj a naplněné vzduchové lahve. Potápěč měl "suchý neopren" a byl v nulové hloubce, takže nebyl v přímém ohrožení života.

Souběžně byla snižována hladina potoka ve vývěru pomocí osmi čerpadel. Postupně jsme posouvali elektrická čerpadla a sací koše hasičských čerpadel hlouběji do vývěru. Nakonec se podařilo snížit hladinu natolik, že se dalo projít asi 20m daleko i bez potápěčského vybavení, což velice usnadnilo záchranu. Volná hladina údajně sahala až k postiženému. Klesání hladiny se výrazně zpomalilo poté, co nejvýkonnějšímu "býčeskalskému" čerpadlu praskla výtlačná hadice.

Po cca 8,5 hodinách - ve 22:10 pohřešovaný vyplaval v doprovodu dvou dalších potápěčů ven. Kromě podchlazení byl jeho stav dobrý, neměl žádné zranění. Přesto byl raději odvezen do brněnské Fakultní nemocnice sv. Anny. V pátek dopoledne byl propuštěn domů.

 

Děkujeme všem, kdo při záchranné akci pomohli. Zejména pak potápěčům ČSS, jednotkám HZS a SZS ČSS stanice Morava.

 

Současně odvolávám své tvrzení, že Speleologická záchranná služba nikoho nezachrání, jen "vytahuje mrtvoly". Tentokrát se to povedlo, SZS sláva a díky.

Při akci byly dodrženy všechny bezpečnostní předpisy a opatření, jednalo se o velice zkušeného potápěče a přesto došlo ke krizové situaci. Speleopotápění je nebezpečný sport a někdy se to prostě stane...

 

Na Býčí skále dosud nikdy nedošlo ke smrtelnému úrazu a uděláme vše pro to, aby to tak i zůstalo.

Fotky z akce najdete například zde, brzo dodáme vlastní fotogalerii.

Aleš



Diskuse "Málem neštěstí... "

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [112745], dnes 56 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
OGZjM