WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Průzkum komínu nad zamřížovaným oknem Činnost

Komín se nachází v Hallsttatském dómu (vstupní síň). Nachází se hned nad vstupními dveřmi. Je vysoký 25 m, široký je průměrně od 5 do10 m. Vystrojen je jedním lanem, které je nataženo až do horních pater, a po cestě po laně potkáte ještě jedno jištění (přepíku).

Igor pomocí žebříku vylezl prvních dvanáct metrů a pak dolezl asi šest metrů, ne moc výrazným žlábkem.Touhle první pasáží se dostal do horizontální chodby. Chodba je dlouhá přes deset metrů...

Hulis  | 9.2.2007 20:02 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 117x  

Hulis, listopad 2006

Komín se nachází v Hallsttatském dómu (vstupní síň). Nachází se hned nad vstupními dveřmi.

Je vysoký 25 m, široký je průměrně od 5 do10 m.

Vystrojen je jedním lanem, které je nataženo až do horních pater, a po cestě po laně potkáte ještě jedno jištění (přepíku).

Igor pomocí žebříku vylezl prvních dvanáct metrů a pak dolezl asi šest metrů, ne moc výrazným žlábkem.Touhle první pasáží se dostal do horizontální chodby. Chodba je dlouhá přes deset metrů, a v půlce se stáčí doprava. V průměru má přibližně dva až tři metry. V druhé polovině mírně stoupá nahoru. Tato chodba má na začátku jižní směr a po stočení má směr západní. Končí portálem, který je součástí lezecké cesty s názvem Drobek. Byly zde nalezeny kosti a jedna kostra netopýra. Tyto pozůstatky se našly za polovinou chodby, tedy v té části směrované na západ. Popisovaná partie se nachází v levé části z pohledu z síně, přibližně v polovině výšky komínu. Na začátku této větve je vyvrtáno jištění. Zde je přivázáno lano na jištění na žebříku, a na žlábek nad žebříkem.

Další část cesty čekala na mně. Šlo o přechod nakloněné lavice, dlouhé asi sedm metrů a široké tak dva metry. Na lavici jsem potakal dvakrát netopýří sekrety (guáno). Množství můžu popsat jen takto: dvě menší kupky (pět lopat).

Tento traverz je v komínu nad zamřížovaným oknem, tedy na zadní stěně z pohledu ze síně (západní stěna).

Po cestě jsem se dvakrát jistil frendama (jištění bez použití vrtání do stěny). Tímhle přelezem jsem se dostal do severní části komínu. Zastavil jsem se před přes dva metry převislou stěnkou. Pod ní jsem navrtal první jištění, čekal jsem potíže. Za ní pokračovala cesta stoupáním do pukliny, která pokračovala v severním směru. Tato porucha má vertikální charakter, a je vysoká asi čtyři metry.

Stěnku jsem překonal pomocí smyčky a jednoho lezeckého žebříčku (speciální žebříček pro technické lezení ve stěnách). V téhle pasáži stěna není celistvá, v ruce mi zůstával i větší erodovaný vápenec. V této pasáži jsem stál ve smyčce, která byla zavěšena za podivný výčnělek. Druhou nohu jsem měl v úrovni ramen za něco zapřenou. Rychle jsem začal vrtat druhé jištění, ale byl to problém, protože se vše rozpadalo.Ale nakonec se navrtat povedlo.

Rychle jsem do jištění zahákl žebříček. Bylo to v pravou chvíli, protože jsem už dostával křeče do nohou. Toto mi moc pomohlo,a bez problémů jsem vylezl nad převis.

Byl to nejtěžší oříšek v celé cestě. Lezl jsem dál, už k popisované severní poruše. Cesta je stále vertikální a ke konci se objevil náznak pravé větve. Ale je to jen menší prostora, kde jsem našel starou rezavou zatlučenou skobu, a v ní je krátká bílá smyčka kruhového profilu.

Navrtal jsem vedle ní nové jištění, a provázal jsem oba jistící body navzájem.

Toto zjištění bylo také trochu zklamání, protože jsme zde chtěli najít horní patro, a možné pokračování severním směrem. Ale také je zde i další, velmi nadějná část komínu, která bude lezecky náročnější. Máme tam za úkol, prozkoumat nalepený sediment na stěně. Tato akce se odložila, pro přítomnost netopýrů v komínu, v zimním období.

Po odletu netopýrů, bude průzkum pokračovat, v této části komínu.

Tímhle chci oznámit druhý díl tohoto článku, kde by se mělo popisovat dolezení komínu a stručný popis.Také zmapování komínu.A měla by být i mapka.

Pozor!!!: Jištění se bude kontrolovat a zdokonalovat, až odletí ti ptáci.

 

Zdarec, ať nemáte děravé holine, Hulis.



Diskuse "Průzkum komínu nad zamřížovaným oknem"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [113538], dnes 3 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
MGU2ZjA3Y