WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Podzemí v Litomyšli Od jinud

Kam se čtenář našich stránek může podívat do podzemí, když veřejně přístupné jeskyně už zná jako své boty a dny otevřených dveří v Býčí skále budou zase až v květnu?

V. Šebeček  | 22.8.2012 15:34 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 289x  

Kam se čtenář našich stránek může podívat do podzemí, když veřejně přístupné jeskyně už zná jako své boty a dny otevřených dveří v Býčí skále budou zase až v květnu?

Mezi podzemními chodbami nejrůznějšího druhu nezapomeňte na zámek v Litomyšli. Pod jeho celým obvodem se táhnou veřejnosti zpřístupněné chodby. Prohlídkovou, asi půlkilometrovou trasu ocení návštěvník, kterému nevadí trocha nepohodlí, kaluže vody a poněkud stísněné prostory někdejších zámeckých kanalizačních štol. V tomto ohledu je v nich samozřejmě naprosto čisto. K původnímu účelu se již dávno nepoužívají a slouží pouze pro odvod dešťové vody. Skupinka návštěvníků, vybavená helmami s čelovkami, zapůjčenými v ceně vstupenky 150, - Kč tak má možnost sestoupit po krátkém žebříku pod zem a vyměnit prohlídku honosných zámeckých interiérů za exkurzi trochu dobrodružnější.

 

2487. Litomyšl 1 - V. Šebeček

 

Průvodce byl sympatický, fakta měl v malíčku a prohlídka rozhodně nebyla nezajímavá. Jedinými společníky mi však byla mladá maminka se svým synkem, který viditelně jevil o podzemní výpravu značný zájem. Všichni ostatní návštěvníci, včetně mé manželky, podobné turistické výstřelky ke své škodě zjevně neschvalovali.

 

2488. Litomyšl 2 - V. Šebeček

 

Pokud se budete vracet přes Svitavy, dovolím si poradit zastávku v tamním parku, na jehož obvodu se dá dobře zaparkovat. Nejen kvůli parku samotnému, který je opravdu velmi pěkný. Stojí však za to postát chvíli u památníku, který zde Svitaváci postavili před lety svému kontroverznímu rodákovi.

Památníky se většinou staví velkým, kladným postavám historie. Svitavský památník připomíná člověka, který byl v tomto městě před válkou znám jako gauner, ničema a vlastizrádce. Jenže nic není jen černé a bílé.  A tak zatím co řádní a poctiví občané později jen mlčky přihlíželi, Schindler - gauner zachránil život tisícovce lidí a dalším tisícům jejich potomků, kteří by se nikdy nenarodili.

 

2489. Litomyšl 3 - V. Šebeček

 

Je to sice trošku mimo téma, ale naštěstí máme rubriku „Odjinud".

V. Š.



Diskuse "Podzemí v Litomyšli"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110064], dnes 21 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
ZmU2MW