WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Živí Pra-Kelti na Býčí skále 12. května 2012 Činnost

Potkali jste někdy živé Kelty? Nebo jejich dědečky Prakelty? Víte jak mohl vypadat bojovník z doby existence Býčí skály? Jak vypadal legendární velmož z Předsíně a jeho unikátní zbroj? Přijďte se podívat 12. května 2012 na Býčí skálu, nebudete litovat!

Martin Golec  | 8.5.2012 11:45 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 410x  

2353. Velmož z Býčí skály - halštatský bojovníkSpeciální program pro letošní Den parků na Býčí skále = největší zdejší kulturní zážitek roku - si pro návštěvníky Býčí skály připravila i čtveřice milovníků pravěku  - Dan, Luboš, Křížák a Indy. Předvedou ukázku života našich předků žijících na našem území v době halštatské a laténské.

A Kdy to vlastně bylo? Halštat, nebo-li starší doba železná: 800-450 před naším letopočtem. Latén, nebo-li mladší doba železná: 450 před naším letopočtem až rok 0.

V halštatu naše území obývali pravděpodobně Keltové, ale nevíme to jistě, písemné prameny mlčí. Proto mluvíme někdy o Prakeltech, jakákoliv jména neznáme.

Jediné co se nám dochovalo dodnes jsou jména řek. Tak až pojedete na Býčí skálu kolem řeky Svitavy - vzpoměňte, že toto jméno mohlo zažít tajemné události v Býčí skále. Název znamená v překladu lesní řeka. Svit (les, hustě zalesněná krajina, latinsky silva) - ava (voda, latinsky aqua).

V Laténu obývali Českou republiku Keltové - Bójové v Čechách a na Moravě pak sídlili především Volkové-Tektoságové, snad i Kotini. O nich toho díky Řekům a Římanům víme mnohem více. Obě tyto kapitoly našich dějin budou představeny právě na Býčí skále. Oblečení, šperky, zbraně, řemesla - a mnoho zajímavých informací (obr. 3)

2346. Obr. 2: Výbava halštatského velmože

Specialitu pro letošní rok si pro vás připravil Dan Říčan - zhotovil repliku zbroje býčiskalského velmože. Je jediná svého druhu a poprvé ji v ČR spatříte právě tady, na Býčí skále (obr. 1-2).

O víkendu 5. května, zatímco probíhal již první víkend Dnů otevřených dveří na Býčí skále, aktéři předvedli své umění a výrobky v centru experimentální archeologie v Dolním Rakousku v Asparn an der Zaya. Ochutnávku z této akce, jarního otevírání areálu, vám nabízíme na fotografiích (obr. 1-3).

 

2349. Obr. 3: Laténští bojovníci v akci /  



Diskuse "Živí Pra-Kelti na Býčí skále 12. května 2012"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110131], dnes 88 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
MDZkZG