WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Pracovní akce 23.6.2005: HLINITÉ SÍNĚ - BUSGANG Činnost

Naše kroky vedou nejprve do Hlinitých. Bereme sebou ocelovou trubku, která dříve sloužila jako závora. V Hlinitých přivazujeme proudnici k tyči a instalujeme tyč ke stene pod velké jílové bloky, které nám bráni v přímem plavení v ústí chodby...

J.Spousta  | 24.6.2005 17:45 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 101x  

Napsal: Jiří Spousta

Účastnici: J. Svozil, J. Spousta, M. Vágner

Čtvrtek 23.6.2005

Tato pracovní akce byla zaměřena na plaveni ve strední části chodby v Hlinitých síních mezi Balkónovkou a horním patrem. Natlakování zazděné závlahovky v Busgaňgu.

Na pracovní akci odcházíme ve 21:30 Naše kroky vedou nejprve do Hlinitých. Bereme sebou ocelovou trubku, která dříve sloužila jako závora. V Hlinitých přivazujeme proudnici k tyči a instalujeme tyč ke stene pod velké jílové bloky, které nám bráni v přímem plavení v ústí chodby, kterou jsme objevili minulý víkend. Plaveni jde s pomoci všemocné nautily umistěné v kaňonech velice dobře. Brzy zjišťujeme, ze tyč, kterou jsme donesli je kratší než bychom potřebovali. Pak se chápeme samotné proudnice a odplavujeme kousky bloků, které ještě jdou.

Nad nástupní římsou do nove chodby je ve stropě velká zasedimentovaná puklina, z které čas od času odpadne nějaká ta hrouda. Jirka Svozil prošplíchává stropní puklinu a bloky, které po dopadech proudu vody odpadavají dělají o 10m níž pěknou paseku a vše žive co by se pod ne připletlo by brzo přivítalo jeskyňářské nebe:o).

Po odplaveni sedimentu z pukliny, na který dosáhl proud vody, vypínáme čerpadlo, usedáme, popíjíme víno, kouříme cigárko a debatujeme o dalšim postupu. Během několika málo minut odpadávají dva velké bloky k patě skály. Je rozhodnuto, ze dnes už zde plavit nebudeme. Bereme vypínač a u prvního žebříku do hlinitých rozpojujeme hadice a stahujeme je do Busgaňgu.

V Busgaňgu jsme minulý víkend zabetonovali závlahovku do malého neprůchodného kanálku, který se napojuje zhruba v polovině vzdálenosti mezi KOTOU 314 a Balkónovkou - Chodba bůhvíkam. Převýšení mezi Buzgaňgem a Balkónovkou je cca 7m, délkově to vychází na zhruba 10 m. Od kanálku v Busgaňgu na KOTU 314 je to výškově cca 4m a délkově cca 8m.

V busgaňgu nejprve natahujeme hadice k zazděné závlahovce.Vše perfektňe vychází. od nautily to jsou akorát dvě hasicské hadice.Na konci hadice před napojením na závlahovku máme litinovou rozdvojku s pákovým uzávěrem.Nejprve zkoušíme zda pákový uzávěr funguje tak jak má a zda je schopen udržet tlak 10 l/s. Vše se daří a tak začínáme tlakovat zabetonovanou závlahovku.Voda trochu prosakuje kolem stěny u zabetonovaného místa a pak si našla cestu malou puklinou ve dně Busgaňgu. I přes tyto ztráty jde do závlahovky minimálně 8,5L/s. Necháváme nautilu tlakovat kanál a jdeme se podívat do Hlinitých- Balkónovky-chodby bůhvíkam. Samou zvědavostí do Hlinitých nejdeme, ale skoro běžíme. Do malého dómku na konci chodby bůhvíkam dobíháme celí udýchaní. Pozorujeme jak u zasedimentovaného kanálku pomalu nastoupává voda. Hurá zdařilo se. Zapalujeme si cigárku a pozorujeme, jak hladina stoupá rychleji a rychleji, když ji máme skoro po pás odcházíme nazpět do Busgaňgu. Vodu vypínáme právě včas. K tomu aby voda v Balkónovce přetekla do vstupního sifonku na čelbě chybí jen pár centimetrů.

V Busgaňgu vypínáme nautilu a rozpojujeme závlahovky. Z kanálku začíná vytíkat proud vody do 1/3 profilu zabetonované závlahovky ( průměr 125mm ). Proud s sebou unáší kulmáky, písek, štěrk a jíl. Natlakovaná voda vytíká stejnoměrně a docela dlouho. V chodbě se teprve vytváří prvotní koryto. Až vytekla všechna voda tlakujeme chodbu znovu. Tentokrát nám voda neutíká puklinou, ale našla si cestu ve stropě nad našimi hlavami. Vypadá to jako v ruské ponorce. Vodu necháváme tlakovat asi 10 minut. Pak Jirka Svozil rozpojuje závlahovky. Už při prvním povolení svírací páky nás sprchuje mocný proud vody. Po úplném rozpojení teče voda ze závlahovky plným profilem a proud sebou unáší obrovská kvanta materiálu, který je vrhán velkou silou ven. Jdeme se znovu podívat do Hlinitých a nestačíme se divit. V malém dómku se objevilo vyplavené koryto o velikosti lidské hlavy.

Experiment se podařil. Tato převratná metoda se osvědčila. V budoucnu nám pomůže zpřístupňovat nové prostory rychlostí, kterou nedosahuje ani klasická hydrotěžba.

P.S.: Dnes v pátek 24.6.2005 budeme v tomto experimentu pokračovat a doplňující zprávou Vás budu informovat o dalším postupu.



Diskuse "Pracovní akce 23.6.2005: HLINITÉ SÍNĚ - BUSGANG"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [109940], dnes 76 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
MGExNmM4Yj