WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Pracovní akce 4. - 5.10.2002 : Augiášův dóm - Netopýří chodba Činnost

U Kaňonů upravujeme pozici všemocného čerpadla a transportujeme hadice na Šenkáč, kde J.Svozil sen. opravuje vadné koncovky. Také jsme pro jistotu připojili druhé čerpadlo do kaskády na odsávání vody a blata z klapky...

Petr Kaplan  | 11.2.2005 17:26 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 128x  

Petr Kaplan

11.2.2005

Excentrický dóm

Konečně je tu pátek 4.10.2002 a já s mým kamarádem Davidem vyrážíme večer do krasu. Ještě se stavujeme u Fárlíka na kafe a na boudu dorážíme ve 20:10 hod. Tam již na nás čekají J.+ J. Svozilové, Šnek a Zuzka, všichni v plné výstroji. Rychle se převlékáme a chystáme do jeskyně. Akorát dorazil D.Hypr a Mia.

Dušan chce za námi dojít později a tak ve 20:30 hod. vyrážíme do jeskyně ve složení : J. + J. Svozilové, Pavloň alias Šnek, P.Kaplan, Zuzka a David.

U Kaňonů upravujeme pozici všemocného čerpadla a transportujeme hadice na Šenkáč, kde J.Svozil sen. opravuje vadné koncovky. Také jsme pro jistotu připojili druhé čerpadlo do kaskády na odsávání vody a blata z klapky. Mezitím již J.Svozil jun. a Šnek pomalu vytahují hadice do Netopýří chodby a chystají se na nechutnou práci ve vodě a bahně. Najednou se na Šenkáči objevil Dušan a zapojil se do příprav na plavení. Mia zůstala jako hlídka a důkladně zajišťovala tuto akci z chaty. Všichni jsme se cítili bezpečněji. Jelikož si Dušan vzal vysoké holínky, dostal volnou vstupenku do Augiáše a po celou dobu akce zajišťoval kluky v Augiáši a ovládal všemocné čerpadlo, které hnalo vodu do Netopýrky. V Klapce bylo asi 120 cm volného prostoru od stropu a do půl stehen řídkého bahna. Dvě menší čerpadla stále odsávají zbytky vody a bahna z Klapky a vyprošťovací tým ve složení – J.Svozil sen., P.Kaplan, Zuzka a David jsou připraveni na plavení.

Zuzka odchází na barák kvůli nevysvětlitelnému a nepochopitelnému pocitu zimy, který údajně cítila. J.Svozil sen. a David jdou s ní a na boudě berou náhradní nifky. Mezitím se nafukuje hadice vedoucí do Netopýrky a já zapínám odsávací čerpadla a jdu se podívat ke Klapce. Kupodivu z Augiáše nejde skoro žádná voda, zřejmě se nadržuje v trychtýři nad Kuřárnou. Akorát došel Jirka s Davidem a posunujeme nemocného Pupínka do další zatáčky. Hodiny ubíhají a voda z Augiáše začíná přetíkat přes žebříky, ještě upravujeme čerpadlo v Klapce a v duchu všichni, až na Davida, čekáme na průval vody z Kuřárny. Jirka přivazuje čerpadlo výš, aby se mu líp sálo a v tu chvíli to přišlo. První průval vody. Za hukotu a dunění se Klapka zcela zavřela. S Jirkou jsme uskočili k Vodní věži a David – neznalý situace - se zastavil až na žebříku pod larzeny a stěžoval si na třes v kolenou a na zvýšený tep. Rychle vypínáme čerpadlo do Netopýrky a čekáme až čerpadla odsají vodu z Klapky, což trvalo asi 30 minut. Během čerpání vytahujeme z vody dřevěné trámy a kusy dřeva z pažení v Kuřárně a doufáme taky, že nebyl Dušan zrovna na cestě k nám. Po odčerpání vody zjišťujeme, že je vše v pořádku a plavení může pokračovat. Hodiny ubíhají a my se postupně ohříváme u halogenu na Šenkáči. Nejhůř na tom byl asi Dušan – sám dole v Augiáši s vypínačem – liboval si, že tam s ním je aspoň ta tma a během čerpání se z Klapky ozývaly různé písně včetně státní hymny. Hodiny zase ubíhají, trychtýř v Augiáši se opět naplňuje a zanedlouho přichází druhý průval vody, avšak podstatně menší. Postupně se střídáme u ovladače čerpadel na Šenkáči a u příjemného halogenu. Jirka sen. zaběhl ke Staré štole pro burčák z kterého se postupem času stalo neidentifikovatelné skorovíno, které v tu chvíli bylo vynikající. Kolem 04:00 5.10.2002 je David unaven a promrzlý tak, že si lehá vedle larzenů a sprostě usíná (nahlas), nevzbudil ho ani cigaretový dým značky Start foukaný mu do obličeje. Okolo 04:30 se trychtýř znovu naplnil a dochází ke třetímu průvalu vody do Klapky. Tento průval byl nejsilnější a voda za hučení a duňení vystopila až do Vodní věže. Vypínáme všemocné čerpadlo a sací čerpadla pomalu zprůchodňují Klapku.

Mezitím kluci nahoře pronikli po 6 metrech do volného dómu, ktrerý okamžitě dostal své jméno podle jeho výzdoby – Excentrický dóm. Jeho délka je 7 metrů, šířka 3 metry a výška 2,5 metru a na jeho konci je patrné pokračování úzkým korýtkem. Budoucnost snad ukáže víc. Voda v Klapce pomalu klesá a kluci zatím slézají dolů po laně a vydávají se na cestu ven. V Klapce je nyní 50 cm volného prostoru pod stropem a po pás bahna. Za chvíli již všichni vylézají po žebříku na Šenkáč- živí a zdraví. Když vylézá Jirka jun., tak jeho první slova jsou : máme dóm kurva.

Balíme materiál, vypínáme čerpadla a rychle spěcháme na chatu do tepla. Hodiny ukazují 05:10 hod.-sobota ráno. Ještě chvíly sedíme u kafe a debatujeme o dnešní akci a v 07:00 jdeme na chvíli spát. V 10:00 se včichni pomalu probouzíme do deštivého dne.

Přeji příjemnou četbu a snad takových úspěšných akcí bude víc.

Petr Kaplan



Diskuse "Pracovní akce 4. - 5.10.2002 : Augiášův dóm - Netopýří chodba"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [112834], dnes 1 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
NWE5MTJhYj