WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Kniha návštěv"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Zemřel Jaromír Demek
V. A. Gregor-Celofán [216.232.65.x]  Před 7 roky
   Dne 5. února 2017 zemřel ve věku 87 let známý český geograf a geomorfolog profesor Jaromír Demek, RNDr., DrSc. Poslední rozloučení se zesnulým se koná 13. února inst. v 11 hodin v brněnském krematoriu na Jihlavce.
Jaromír byl jednou z hybných sil vedoucích k založení České speleologické společnosti, jejím spoluzakladatelem a svého času také místopředsedou. Do paměti moravských jeskyñářů vešel především jako ředitel Kabinetu pro geomorfologii ČSAV (od r. 1960), který pod jeho vedením vyrostl v Geografický ústav ČSAV v Brně; ředitelem tohoto ústavu byl v letech 1963-1978.
Velikému Lomikeli budiž žalováno, z ředitelské pozice ho vykousal, tak jako řadu dalších odborných pracovníků ústavu, agresivní a mocichtivý předseda ústavní buñky KSČ, nechvalně známý z Moravského krasu, zvláště z afér kolem Speleologického klubu, Amatérské jeskyně a jejího jména.
V r. 1978 Jaromír nastoupil jako docent geografie na katedře geografie Přírodovědecké fakulty University Jana Evangelisty Purkyně (UJEP, od r. 1990 opět Masarykova Universita, MU). V r- 1987 přešel na Přírodovědeckou fakultu Palackého University (PU) v Olomouci, kde v letech 1988 až 1995 působil jako vedoucí katedry geografie a od r. 1992 jako profesor v témže oboru. Po odchodu do důchodu (1995) byl odborně i pedagogicky činný na obou univerzitách.
Naše jeskyñáře může zajímat, že v letech 2005-2006 byl odborným pracovníkem Agentury ochrany přírody a krajiny ČR na pracovišti Brno.
Jaromírova odborná a vědecká činnost, domácí a zahraniční-mezinárodní, přesahuje rámec této vzpomínky. Zde pouze poznamenávám, že je autorem resp. spoluautorem více než 500 publikací.
(Pokračování)
   
Zemřel Jaromír Demek
V. A. Gregor-Celofán   Před 7 roky
   Jaromírův vztah ke krasu, včetně našeho Moravského, je obecně znám. Zde uvedu jen jednu perličku, kterou vím přímo od něho -- byli jsme přátelé a zůstali jsme v korespondenčním styku. Bylo to po velkých objevech v Býčí skále, za Přítokovým sifonem (dnes Sifon dřiny). Jaromír tam byl na exkurzi se skupinou expertů a chtěl fotografovat. A tehdejší předseda býčiskalské jeskyñářské skupiny Emil Bartoñ, žárlivým zrakem strážící tajemství býčích skal, vod a sedimentů, mu to zakázal!
No, byla to trapná situace, ale pak se nějak domluvili :o))

Vzpomínám na přítele Jaromíra Demka, na Výdrholci jsme na jeho památku zapálili svíci -- a vy, kteří jste ho znali nebo alespoñ o něm a jeho díle slyšeli, vzpomeñte také.

C.
      
Re: Zemřel Jaromír Demek
Martin Golec   Před 7 roky
   Já tedy J. DEMKA neznal osobně, ale k němu jen tolik, že v archeologii jde o jednoho z nejvíce citovaných autorů; jeho práce (společně s kolektivem autorů) z roku 1987 (DEMEK, Jaromír, a kolektiv. Zeměpisný lexikon ČSR. Hory a nížiny. Brno : Academia, 1987. 584 s.) je legendární. Neexistovala jediná práce studentů, která by jej necitovala hned v úvodu v kapitole "geografie, vymezení zkoumaného regionu". Překonala jej až práce s nedávné minulosti, kde Demek a kol. (DEMEK, Jaromír, Peter MACKOVČIN, Břetislav BALATKA, Antonín BUČEK, Petra CIBULKOVÁ, Martin CULEK, Petr ČERMÁK, Daniel DOBIÁŠ, Marek HAVLÍČEK, Mojmír HRÁDEK, Karel KIRCHNER, Jan LACINA, Tomáš PÁNEK, Petr SLAVÍK a Jaroslav VAŠÁTKO. Hory a nížiny. Zeměpisný lexikon ČR. 2. upravené vydání. Brno: MŽP ČR, 2006. 582 s. Zeměpiský lexikon ČR, 2. upravené vydání. ISBN 80-86064-99-9.) opět figurují zcela evidentně, pevně a bezkonkurenčně. M.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [109948], dnes 84 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
NzcxMTFkZ