WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Kniha návštěv"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Knížka o halštatu Býčí skály vyjde letos
Martin Golec   Před 9 a ¾ rokem
   Je to neuvěřitelné, ale doc. Stloukal z Prahy se chystá vydat knížku o halštatu v Býčí skále v edici Akademia. Jeho obsahem budou statě zesnulého archeologa J. Nekvasila, ty mám doma od něho samotného, dal mi je rok před jeho smrtí. Svědčí o tom, že J. Nekvasil v Býčí skále snad nikdy nebyl. Už v 80. letech byly jeho závěry podrobeny poměrně masivní a hlavně oprávněné kritice. A je to tu znovu. Takže se nás dalších 20 let budou budou lidi ptát, proč u nás bouchl moučný prach! Proč si lidi, kteří o ni píšou, do ní aspoň nezajdou. Píše se rok 2014! Ach jo, M.
   
Re: Knížka o halštatu Býčí skály vyjde letos
V. A. Gregor [154.20.251.xx]  Před 9 a ¾ rokem
   Na vybuch moucneho prachu v Hallstattu-Predsini neverim, to spis na vybuch krhutskeho dmoutu a romothermy :o))
Na druhe strane, Jindrich Nekvasil v Byci skale byl, a to nejmene dvakrat. V mem doprovodu, jednou pouze v Predsini a podruhe v Predsini a Stare BS po Senkac. Jindrich zacal dochazet za mnou na KOMM koncem r. 1976. S tim, zda by bylo mozne zjistit jestli (a) kameny pokryvajici zaroviste-pohrebiste jsou zricene ze stropu jeskyne nebo byly dopraveny odjinud; (b) jestli mohla v jeskyni existovat prepazka -- druhy nizsi strop -- ktera se mohla vybuchem nebo zarem zritit. Nebudu zabihat do detailu a technicko-vedeckych moznosti co a jak by bylo mozne nebo nemozne zjistit. S Milosem Princem Bajajou von Hallstatt jsme vypracovali koncept projektu a Jindrich na MM zaridil, ze jsem dostal povoleni ke druhemu pracovnimu pomeru -- smlouva o dilo. K realizaci projektu -- k aktualnimu vyzkumu -- vsak uz nedoslo. Oddaloval jsem podpis smlouvy -- psal se rok 1977, udalosti nabyvaly na rychlosti, na obzoru se rysoval cervenec a nechtel jsem Jindrichovi davat falesne nadeje...
C.
      
Re: Re: Knížka o halštatu Býčí skály vyjde letos
Martin Golec   Před 9 a ¾ rokem
   Ahoj Celdo, Jindru Nekvasila jsem znal osobně také. Byl to velmi ale opravdu velmi milý pán. Ale on byl archeologem typologem. Celý život porovnával hrnce a různé pronzové předměty, dělal z nich seznamy. Interpretační archeologii nerozvíjel. Když jsme s eo Býčí skále tak ze stovek zajímavých otázek stále hovořil o tom, jestli vím, kolik hrnců bylo v Předsíni? Dodnes nevím, k čemu tato otázka slouží. Nezajímaly jej světové archeologické trendy, krajinná archeologie nebo meze výzkumu náboženství. Zajímal jej počet hrnců v Předsíni. I 200x je málo na studium podobné krajiny kolem Býčí skály, Býčí skála není jen samotná jeskyně. Výzkum se velmi pohnul kupředu a J. Nekvasil už do Býčí skály už nepřijde, protože zmeřel. Kdyby přišel, asi bych mu musel říci, že ty kameny Wanklovy vrstvy A jsou umělé - jsou z konce 18. století, z doby přestavby jeskyně na romantickou podzemní vycházku v rámci romantického parku. A Dláždění je asi "svačinový stolek" z téže doby. 2x do jeskyně opravdu nestačí, M.
         
Re: Re: Knížka o halštatu Býčí skály vyjde letos
C. [154.20.251.xx]  Před 9 a ¾ rokem
   Zcela souhlasim, pouze jsem zavzpominal na moji malou zalezitost s Jindrichem a podotknul, ze fyzicky navstivil BS, mozna jen opravdu dvakrat :o)) Lide jsou ruzni, nekteri pocitaji hrnce, ja je vyprazdnuji (glgam) a nepocitam, hlavne ze se mame vsichni radi, rychtyk, C.
   
Re: Knížka o halštatu Býčí skály vyjde letos
sovi   Před 9 roky
   Knížka bohužel vyjde, ale jak jsem se minulý týden dozvěděla, s patřičným doslovem, z nějž by měli všichni pochopit o jaký omyl jde...Tak aspoň tak.
   
Re: Knížka o halštatu Býčí skály vyjde letos
Laďa [89.176.31.xx]  Před 8 a ¾ rokem
   Tak jsem si avizovanou knihu -Věčné tajemství Býčí skály- včera koupil a v rychlosti, nepořádně přečetl, abych věděl, s jakou představou přijdou její čtenáři na prohlídku jeskyně. Jako zaujatý laik jsem rád, že vyšla. V její první části je spousta dříve neuveřejněných podrobností o okolnostech zkoumání kosterních pozůstatků z BS ve Vídni. Ale obávám se, že nejvíce čtenáře upoutá tvrdá kritika Dr. Wankla, která se táhne celou knihou a která se dnes už asi nepěstuje, protože je každému jasné, že archeolog devatenáctého století nemohl pracovat metodami svých následovníků z dvacátého století. Za nejvíc nefér pak považuji kapitolu, ve které se autor podrobně zabývá krajními možnostmi. Tedy, že Wankel buď nález úmyslně a systematicky zfalšoval nebo že byl v podstatě nevzdělaný amatér. Tyto možnosti sice sám autor nakonec striktně zavrhne, ale pachuť obvinění čtenáři zůstane v paměti. A tak jsem rád za následující zmínky o výbuchu prachu a zřícení stropu jeskyně, které jsou v současnosti odborníky odmítány. Historie se opakuje a ten, kdo jistě s nejlepšími úmysly kritizoval svého předchůdce, je svými následovníky sám kritizován, protože mýlit se je prostě lidské. Laďa Š.
      
Re: Re: Knížka o halštatu Býčí skály vyjde letos
Martin Golec   Před 8 a ¾ rokem
   Knížku jsem již přečetl. Poněvadž v současnosti připravuji zcela novou knihu o archeologii Býčí skály a tématem se dlouhodobě zabývám, budu krátce knihu komentovat. Není pravdou, že antropologické závěry M. Stloukala nebyly publikovány. Byly, již opětovně a před mnoha desítkami let. V tomto ohledu nic nového nepřinášejí. Přeinterpretování skladby nalezených jedinců po Wanklovi proběho nejpozději v 80. letech a není vůvec aktuální. Je již trvalým faktem. Nicméně proti Stloukalovým závěrům nelze nic namítat. Zcela jiný vzkaz nám zanechává text již před lety zemřelého J. Nekvasila. Je tragicky zastaralý a jeho koncepce zapadá do normalizační archeologie 80. let. Ale my máme rok 2015 a je nutno přiznat, že Nekvalilovi "zcela ujel vědecký vlak". J. Nekvasil nejenže nepřináší zhola nic nového, ale sám předvedl svoli malomocnost člověka, který vůbec Býčí skálu nezná. Povšimněte si, že v textu vůbec nemluví o jeskyni a když ano, jen končí otazníky. Již po tři desetiletí existuje podobor archeologie - speloarcheologie, který velmi pečlivě studuje jeskyni jako komplexní fenomén, odlišný od jiných částí krajiny (slučuje hned několik přírodovědných a humanitních oborů dohromady). Nekvasil o tom nemá ani tušení. Jeskyně se dnes studuje v rámci dalšího podoboru - krajinné archeologie. O ní Nekvasil zase nemá vůbec tušení. Soudobá archeologie se pídí hlavně po člověku (pravěku) a vedle něj se paralelně zabývá jeho předměty. Nekvasil o člověku vůbec nemluví, mluví jen op ředmětech. A když, mluví o (lidech) prospektorech, čímž již dopředu interpretuje nález, aniž by vysvětlil jak si prospektory představuje (mohou se vůbec toulat propspektoři po zabydlené krajině, aniž by byli součástí etablovaných struktur místních vládců? Zkuzte to např. v Amazonii a zabijí vás. Musíte se prvně stát součástí nějaké místní struktury - kupř. vesnice). Žádný sociální model, žádný model obchodu atd. Teoretická archeologie Nekvasilovi uniká. Nelze se ale divit, Nevasil nikdy žádný článek k tomuto nevydal. [Zkráceno]
         
Re: Re: Knížka o halštatu Býčí skály vyjde letos
Martin Golec   Před 8 a ¾ rokem
   II. část:
Nekvasil dále nezná literaturu, unikly mu významné práce o jeskyních. Zapojení etnologie a religionistiky zase 0. Prostě "vlak odjel". Socialistický archeolog si nedal pozor, čím se za "oponou" svět zabýval. Po revoluci si to opět nedostudoval. Suma sumarum Nekvasil dokázal v knize postihnou tak s bídou 10% toho, čím by se archeolog měl dnes zabývat. Jindra Nekvasil na jedné straně kritizuje Wankela za to, že je romantik, ale sám se stal normalizačním romantikem (vymýšlí si parametry o jeskyni), kterému by prospělo, kdyby si jekyni opětovně prošel a seznámil se s ní. Wankel jeskyni na rozdíl od Nekvasila osobně dobře znal. Na dlouholetého pracovníka akademi věd v Brně je to velmi podprůměrný výkon a kdyby mi tento text přinesl některý z mých studentů, tak jej nechám rozhodně přepracovat. Je na redakci prestižního nakladatrelství Akademia, jestli toto měli pustit do tisku. Ono již dovětek prof. Bouzka okatě říká, "tohle je mimo mísu". Závěrem vyslovuji osobní názor, jsem rád, že tento text vyšel. Ale jako memento socialistické archeologie! Dnes už má archeologie za sebou bouřlivou 25-letou transformaci, která "svět pomohla dohnat" - leč bez Nekvasila. Čtenář by měl hlavně vědět, že Nekvalila již překonali jeho kritici hned ve dvou monografiích z roku 1995 (Parzinger a kol. a pak Přichystal-Náplava). "Nová" kniha se vrací hned o dvě vývojové etapy dozadu, i knihy z roku 1995 se již dnes doplňují a přepisují. Obávám se, že tato kniha citována v budoucnu nebude, obdobně jako již nejsou citovány Nekvasilovy práce z 80. let. Svět vědy má svá přísná pravidla, a tato kniha opravdu k pokroku nevede, M.G.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [109965], dnes 101 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
ZDZkM