WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Kniha návštěv"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Odešel O. Matoušek
V. A. Gregor-Celofán [154.20.248.xxx]  Před 12 roky
   Dne 27. ledna náhle a nečekaně zemřel ve věku 71 let Oldřich (Olin) Matoušek, řečený Bandaska. Vášnivý cyklista, vyjel si na projíždku na kole a z ní se již nevrátil.
Bývalý člen Horolezeckého oddílu Zbrojovka Brno a potápěč skupiny Neptun, Olin spolu s Jaroslavem Fadrnou se potápěli v řadě jeskyní v Moravském krasu včetně Býčí skály a Rudického propadání. V době mého aktivního působení na Býčí skále (1970-1976) Jarda a Olin provedli několik zanoření do Přítokového sifonu Jedovnického potoka v Nové Býčí skále (dnes Sifon dřiny) včetně Projektu UFO (viz tyto stránky, Galerie, album Vítejte v Býčí skále 70. let). Olin a Jarda byli také členy druhé expedice do Velikonoční jeskyně v dubnu 1974. Provedli první potápěčské ohledání Srbského sifonu ze strany Rudického propadání.
Olin a Jarda byli průkopníky moderní potápěčské techniky v době přechodu od skafandrů k akvalungům, specielně v aplikaci na potápění v jeskyních. To především díky Olinovým řemeslnickým schopnostem -- byl prvotřídním mechanikem. Vyrobil u nás jedny z prvních, ne-li první redukční ventily a automatiku, která umožnuje potápěčům dýchat z tlakových ocelových lahví. Jeho vášní, zvláště v pozdějším věku, byly mechanicky plně funkční modely, od letadel po parní kotle a stroje.
Kdo jste Olina znali nebo alespon o něm slyšeli, vzpomente!
   
Re: Odešel O. Matoušek
Předseda   Před 12 roky
   Budiž mu země lehká..... :-(( Znal jsem ho .......
      
Re: Re: Odešel O. Matoušek
Martin   Před 12 roky
   Škoda, že neexistuje nejaká část jeskyně, kde by měl každý jeskyňář z Býčiny nějaké své jméno na nějakém pěkném kameni, aby tam leželi všichni pospolu...nebo tak něco....to by se mi líbilo....M.
         
Re: Re: Re: Odešel O. Matoušek
NoBody [217.194.166.xx]  Před 12 roky
   Taký malý cintorín majú jaskyniari vo Starej Michňovej:
http://tisovec.jaskyne.info/images/phocagallery/dzulo-jk-c9b2/thumbs/phoc
a_thumb_l_IMG_2805.JPG
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [113829], dnes 21 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
OTE1NGRkM