WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Hruschka 1823 – sběratel minerálů v Býčí skále Historie

Abstrakt: Výzkum historických podpisů v Býčí skále stále pokračuje. Postupně se daří identifikovat některé osoby. V tomto případě se pod Dračími hřbety ve Staré Býčí skále v roce 1823 podepsal specialista na hornictví, hutnictví a důlní měřičství, mineralog, lichtensteinský zaměstnanec W. A. Hruschka.

Klíčová slova: Mineralogie - 1. polovina 19. století - Býčí skála - epigrafické památky (podpisy)

Martin Golec  | 24.1.2014 13:29 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 560x  

   

4124. Podpis Hruschka 1823 v Býčí skále

Obr. 1: Podpis Hruschka 1823 pod Dračími hřbety ve Staré Býčí skále (foto: M. Golec).

 

Identifikace podpisu W. A. Hruschky

 

K identifikaci došlo s pomocí přehledu literatury od Rudolfa Burkhardta, kde je Hruschkovo jméno uvedeno u několika položek na str. 8:  Burkhardt, R. 1958: Bibliografie střední části Moravského krasu, Vlastivědná knižnice časopisu Vlastivědné zprávy z Adamova a okolí, I. svazek, Adamov.

Osobní údaje o W. A. Hruschkovi se podařilo najít v práci: Kruťa, T. 1966: Moravské nerosty a jejich literatura 1940-1965, Moravské muzeum, Brno.

 

4125. T. Kruťa o W. A. Hruschkovi

 

Z životopisu W. A. Hruschky je patrné, že jeho osudy jsou spojeny s prací pro rod Lichtensteinů, a to hned na několika panstvích. Hruschkovy znalosti v hornictví, hutnictví a důlním měřičství byly využity i na Pozořickém panství, v roku 1845 zastával funkci kontrolora hutního úřadu v Adamově a byl správcem zámku v Adamově. Díky těmto historickým údajům je možné poměrně bezpečně Hruschkův podpis z Býčí skály s osobou W. A. Hruschky ztotožnit.

Podpis W. A. Hruschky  je již třetí z konce 18. a počátku 19. století, jež náleží sběrateli minerálů. Dále odtud pocházejí podpisy K. Rudzinskeho, K. CH. Andrého, ty ale ještě nebyly publikovány.

Vedoucí Mineralogicko-petrografického oddělení Moravského zemského muzea v Brně Stanislav Houzar uvedl, že Hruschkovy rajhradské minerály v Moravském zemském muzeu dodnes jsou (ústní sdělení). Rajhradský benediktýnský klášter byl v 19. století  kulturně velmi činný, budoval si mj. vlastní rozsáhlé sbírky, v 80. letech vedl též jednání o odkoupení Wanklovy rozsáhlé archeologicko-antropologicko-paleontologické sbírky, k čemuž nakonec po smrti opata G. Kalivody nedošlo.

 

Poděkování za pomoc při hledání souvislostí o W. A. Hruschkovi náleží Růženě Gregorové, Stanislavu Houzarovi a Drahoši Šikolovi.

 

V Tišnově dne 24. ledna 2014 Martin Golec



Diskuse "Hruschka 1823 – sběratel minerálů v Býčí skále"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [113544], dnes 9 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
YTA0MjI2