WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Vylepšení Ni-Fe lampy Technika

Stručný popis a fotodokumentace úprav hornické Ni-Fe lampy pro získání více světla a prodloužení doby svícení instalací 1W Luxeonu a nahrazením akumulátorů.

Miki  | 3.1.2006 10:24 | pridej.cz  | Diskuse...[10] | Zobrazeno 931x  

121. Hornická NiFe Lampa - M.Hypr

Přesto, nebo právě proto, že čas hornických NiFe lamp v jeskyních zvolna končí, je několik důvodů proč se pokusit tomuto svítidlu dát ještě šanci.

Konstrukce je na rozdíl od součastných světel velmi robustní a odolná, obzvláště se hodí do extrémních podmínek. Například při hydrotěžbě její robustní konstrukce a sklo v reflektoru odolává veškeré nepřízni „počasí“, jako je stříkající voda a písek, který dokáže poškrábat plastová „sklíčka“, čímž stále dokazuje své kvality.

Nabíječku na tyto lampy má hodně skupin na svých základnách, údržba je jednoduchá a bylo o ní napsáno mnoho článků. Jen světla dává v celku málo a jsou-li akumulátory starší nevydrží příliš dlouho.

Při úpravách jsem se snažil o co nejjednodušší zásahy, při zachování celkové robustnosti konstrukce, aby lampa i nadále zůstala co nejodolnější.

1W LED místo žárovky :

122. 1W Luxeon Star/O - M.HyprProblém slabého světla je možné vyřešit výměnou žárovky (3.6V 0.8/0.5A) za svítivou diodu, doporučuji 1W Luxeon Star/O (model LXHL-NWE8, s optikou 10° 5500K 500cd@350mA 2.8-4V). Jde o vylepšení starého modelu LXHL-NW98, má více než dvojnásobnou svítivost a jasnější (opravdu bílé) světlo. V GM Electronic ji nyní zakoupíte za 360,- Kč, dříve 460,- a cena by mohla dále klesat, v USA byla nedávno zlevněna skoro o 50%.

Instalace do stávající hlavice je poměrně jednoduchá, díky malým rozměrům není nutné provádět složité zásahy. Vlastně stačí vyjmout žárovku, diodu upevnit a připojit.

K uchycení diody se mi osvědčilo použít původní plechovou parabolu. Nejraději starou, s oloupaným pokovením, která již neodráží světlo. Musí se totiž změnit její tvar tak, aby se do ní vešel chladič diody (25x25mm). Zároveň poslouží k odvedení tepla, které všechny výkonné svítivé diody produkují v hojné míře. Teplota polovodičového přechodu nesmí překročit cca 100°C.

Vyzkoušel jsem dvě možnosti:

-
Nastřihnout plech nůžkami a naohýbat.
123. Model 1 - demontovaný - M.Hypr 124. Model 1 - Luxeon v parabole - M.Hypr 125. Model 1 - kompletní hlavice - M.Hypr
V tomto případě zůstal zbytek hlavice zcela beze změny, ale přečnívající výstupky paraboly po sestavení hlavice v některých polohách blokovaly přepínač a buďto nešlo rozsvítit jednu z poloh, nebo se světlo nedalo zhasnout. Po dalším přetvarování a zastřižení přebytečného plechu již vše funguje bez problémů.
-
Přetvarovat parabolu pomocí kladiva.
126. Model 3 - detail 1 - M.Hypr 127. Model 3 - detail 2 - M.Hypr 128. Model 2 - kompletní hlavice - M.Hypr
Diodu umístit vložením kroužku z plastické hmoty o několik milimetrů výš a celek sešroubovat pomocí sloupků ze staré počítačové skříně, šroubů a podložek. Celek jsem připravil stejně vysoký jako původní sklo, takže při sestavování hlavice stačilo otočit těsnění a sklo nahradit tenčím.
Do kroužku z plastu je možné přidat ještě další 5mm svítivé diody.

Případné další možnosti montáže za pomoci dostupných materiálů jsou jen a jen na Vás.

Připojení napájení jde provést velmi jednoduše a není třeba instalovat složitou elektroniku: stačí pomocí odporů omezit proud na max. 350mA. Protože v hlavici je dvoupolohový přepínač, je možné pomocí dvou různých odporů přepínat mezi „dálkovým“ a „tlumeným“ světlem.

-
Na – pól je třeba připájet dva odpory, 1ohm a 5-10ohmů a izolovanými kablíky je propojit na výstupy přepínače.
-
+ pól se propojí třetím kablíkem s přívodem (viz. obr., - červený, + černý vodič).
129. Model 2 - detail propojení - M.Hypr

Vodiče použijte ohebné a ne příliš dlouhé, aby po smontování neomezovaly funkci přepínače. Doporučuji vodiče do hlavice připájet, přišroubované mi zkorodovaly a s narůstajícím přechodovým odporem lampa svítila slabě a poblikávala.

Nahrazení akumulátoru:

Původní, zvlášť hodně starý akumulátor, je obvykle na půl cesty na smetiště a ani dolití nebo výměna elektrolytu a snížení odběru pomocí LED nemusí na dlouho pomoct. Lampa svítí jen pár hodin po vytažení z nabíječky a to spíš jako bludička.

Někdy za to mohou přechodové odpory na zkorodovaných svorkách v hlavici a také ve vrchní části pouzdra akumulátoru. Ale pokud ani po vyčištění a nakonzervování spojů nedojde ke zlepšení, je na čase vyměnit akumulátory. Je samozřejmě možné zakoupit (nebo sehnat) nové Ni-Fe články, ale lampa bude i nadále těžká a při otočení z ní může vytéct louh a nepříjemně poleptat kůži.

Nabízejí se dvě jednoduché možnosti za co NiFe akumulátory vyměnit:

-
Nabíjecí články o obdobné kapacitě i napětí, které se vloží do původního pouzdra.
Použil jsem tři 8000mAH NiMH články (velikost „D“ – velké buřty), které jsem v držáku vložil do původního pouzdra pro akumulátor a připojil ke kontaktům. Lampa je podstatně lehčí a dá se i nadále nabíjet v původní nabíječce kterou máme na základně. V zapojení LED ani vrchní části pouzdra není třeba provádět žádné změny.
Při nalezení vhodného pouzdra na články je možné opustit původní „krabici“ a baterii nosit v kapse, k nabíjení pak může sloužit adaptér 5V 1A, například od IomegaZIP. Doporučuji zachovat původní zapojení z NiFe lampy s tavnou pojistkou proti zkratu akumulátorů a diodou proti přepólování při nabíjení, která sníží nabíjecí napětí i proud, bez ní se mi adaptér přehřál a spálila se tepelná pojistka.
-
Bezúdržbový olověný akumulátor 6V 4,2AH (nebo lepší).
Tento akumulátor úplně nahradí původní pouzdro na NiFe akumulátory a dá se nosit v kapse. K nabíjení je třeba použít odpovídající nabíječku. Na kabel od hlavice je třeba připevnit fastony a připojit se správnou polaritou. Luxeon není příliš odolný proti přepólování, výrobce pro střídavý proud doporučuje použít usměrňovací diodu. Dále je třeba změnit hodnotu odporů, výrobce uvádí v dokumentaci odpor 30ohm pro plný výkon při napájení 6V.

Na závěr několik možností složitějších úprav :

Pro napájení Luxeonu je možné také použít DC-DC převodník s řízením výstupního proudu, s napájením již od 3V (dva monočlánky) , ale složité zapojení a ztráty v převodníku mně od této varianty odradily. Funguje to krásně, několik světel s převodníkem kamarádi používají, ale v případě poruchy nemá neelektronik šanci na opravu.

Zatím prakticky neuskutečněnou variantou je využití LiON článků (např. ze starého akupacku pro notebook). Obvykle akupack nefunguje proto, že jeden z trojice sériově spojených článků je vadný, a nabíjecí obvody nedovolí plné nabití. Dvojice zdravých, ale již opotřebovaných článků se při repasování vyhazuje. Tyto články je možné využít, napětí dvojice je 7,2V, takže pro Luxeon bude třeba použít ještě silnější odpor k omezení proudu. Pro nabíjení je třeba používat nabíječku s řízeným napětím i proudem a ochranou proti přebití, tyto články hrozí výbuchem při překročení nabíjecího napětí již o 0.1V!

Napětí LiON článků a použití sériově-paraelního zapojení umožňují použít i 5W model Luxeonu (6.2-8.4V 700mA), ale ten již není vhodný pro montáž do NiFe hlavice kvůli svým rozměrům a požadavkům na chlazení. Optika není integrována a tak je na tuto LED potřeba vyrobit odpovídající hlavici z tepelně vodivého materiálu. Tím se ale dostáváme ke konstrukci úplně nového světla (první prototypy se již v Býčí Skále testují).

Přeji mnoho zdaru.

Text a foto M.Hypr.



Diskuse "Vylepšení Ni-Fe lampy"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Seřadit podle poslední odpovědi / založení téma.
KDE SEHNAT Ni-Fe LAMPU .:: JIM ::. [78.102.97.xxx]  Před 13 a ¼ rokem
   5 odpovědí, poslední vložil(a) .:: JIM ::. před 13 a ¼ rokem
Zdar, Venca [85.70.249.xx]  Před 14 roky
   3 odpovědi, poslední vložil(a) NoBody před 14 roky
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [112838], dnes 5 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
YzQ0ODFlNz