WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Igor Audy - divoká léta 1958-1966 v Barovce a Býčině Historie

Abstrakt: Troufám si říci, že Igor Audy je jedním z nejznámějších speleologů a fotografů v Moravském krasu v současnosti. V průběhu minulých desetiletí se stal díky své veliké lásce k jeskynní fotografii krasovou legendou, reprezentující vrchol československé a později české produkce. Ač se v průběhu času usadil na severu krasu, jeho počátky náležely krasu střednímu. Níže malinko k nim z jeho vzpomínek.

Klíčová slova: Igor Audy - fotografování - 1958-1966 - Býčí skála - Barová jeskyně

Martin Golec  | 21.11.2013 22:47 | pridej.cz  | Diskuse...[2] | Zobrazeno 572x  

Ing. Igor Audy se narodil 15. ledna 1941, celoživotně se věnuje jeskynnímu fotografování a rozvoji této činnosti. Jeho fotografie zdobí řadu publikací a časopisů, k nejkrásnějším náleží jeho obrazová kniha Moravský kras Čas a kámen, kterou slovem doplnila jeho žena Jiřina. Protože jsou jeho průzkumnické začátky spojeny s Barovou jeskyní a Býčí skálou, požádal jsem jej o malý rozhovor pro býčiskalský archiv. Uskutečnil se 19. října 2013 u Hříbečku na Býčí skále za krásného podzimního dne. Igor přivezl svoje pořádně tlusté a pečlivě vedené fotoalbum s nádhernými fotografiemi.

 

4236. Barová jeskyně, 1958 - I. Audy

Obr. 1: Jiří Růžička a Igor Audy v (Nové) Barové jeskyni za I. propastí, 1958 (foto: I. Audy; vloženo 30. 3. 2014)

 

Roky 1958-1965 nazval Igor "léty divokými". Všechno začalo kolem jeho 17 roku, kdy hodně zalézal s kamarády hlavně do Barové jeskyně, kde také začal s fotografováním. Tehdy byla Barovka volně přístupná, prof. A. Sobol ji se svým týmem dočasně opustil a nepokračoval zde v práci. Jeskyně sice měla uzávěru, ale vchod byl trvale vypáčen. Nad Barovkou měli kluci bivak, kde se převlékali před vstupem do podzemí. Nicméně jejich praútočištěm byla blízká Jáchymka, kde si mladí jeskyňáři v zimě vařili lipový čaj. Postupně kluci chodili i dále do Výpustku, kde šlo tehdy projet na motocyklu, dále do blízké Nové Drátenické, kde byl vchod jen zaskládaný kamením a pochopitelně také ilegálně do Býčí skály. Tam zalézali přes Bruninu jeskyni - „vzpomínám si, že nás jednou vyhazoval starej Weigel“.

„No tehdy na nás dohlíželi asi dva andělé strážní, v Barovce jsme chodili v II. propasti přes fošnu, vzpomíním si, jak tam jednou spadl nějakej kluk, hroznej pád, skutálel se až do potoka, ale nic se mu nestalo. Měli jsme ušitej z jutovýho popruhu desetimetrový žebřík a lezli do I. propasti. Tam málokdo chodíval. Co se týká horolezectví, na Krkavině jsme lezli Werutu. Jirka Růžička (pozdější redaktor Montány) jednou ukradl kominíkovi konopný lano i s koulí. Pěkně ho vydrhnul až do běla. Lano jsme otestovali v Kostelíku, zavěsili jsme na něho třicetikilový kámen. Když jsme ho zvedli, tak se lano přetrhlo“.

 

4240. Šenkův sifon, plavkyně, 1966 - I. Audy

 Obr. 2: Šenkův sifon. Plavkyně Barbora, Jiřina a Mici, 1966 (foto: I. Audy; vloženo 30. 3. 2014) 

 

V letech 1965-1966 jsme se stali společně s manželkou Jiřinou členy býčiskalské skupiny, tu tehdy vedl Stanislav Novák. Kamarádili jsme se hlavně s Jirkou Moučkou, byl ve skupině od svých 16 let a byl o rok mladší. Společně jsme lezli Černý komín.

Na jaře nebo v létě roku 1966 jsem odešel s manželkou, Jirkou Moučkou a Josefem Weiglem z Býčí skály. Začal tady generační problém. A tak v roce 1966 vznikla holštejnská skupina, skončila éra býčiskalských mlaďochů a začala holštejnská. Členy byli dále bratři Drlíci, hluchej Jarda, a dvě dámy Barbora a Mici. Podporoval nás Přemysl Ryšavý, známá krasová osoba. Bydleli jsme na Dolním mlýně u Zukalů. Pak jsem narukoval a po návratu z vojny jsem odešel do Suchdola.

 

4238. Přestavba základny na Býčí skále, 1966 - I. Audy

Obr. 3: Přestavba speleologické základny na Býčí skále. V popředí Jaroslav Weigl, 1966 (foto: I. Audy; vloženo 30. 3. 2014)

 

4239. Přestavba základny na Býčí skále, 1966 - I. Audy

Obr. 4: Přestavba speleologické základny na Býčí skále, 1966 (foto: I. Audy; vloženo 30. 3. 2014)

 

Igor Audy se v Býčískále dokonce podepsal, na což již zapomněl. Před nedávnem jsem úhledný podpis našel na konci Böhlerovy chodby v dómku před studňovitým komínem. V minulých létech Igor již věnoval některé své fotografie Býčí skály a Barové jeskyně do archivu býčiskalské skupiny a ty najdete na: Býčí skála v letech 1965-1967 od Igora Audyho, www.byciskala.cz, galerie, 31.1.2010. Igor nám také poskyl cennou fotografickou sbírku Jiřího Dobiáše: Fotografická sbírka Jiřího Dobiáše, jeskyňáře býčiskalského, www.byciskala.cz, galerie, 21.1.2010. Další archivní fotografie býčiskalské skupiny z 50.-60. let naleznete na: Býčí skála v 50.-60. letech - z archivu ZO ČSS 6-01 Býčí skála, www.byciskala.cz, galerie, 9.10.2013.

Pro tento příspěvek vytáhl Igor z archivu skutečnou lahůdku. Velkou panoramatickou černobílou fotografii oblasti přechodu Josefovského a Křtinského údolí u Josefova. Pokochejte se skvostným pohledem na Josefov se všemi skálami od Josefovské hájenky po Býčí skálu. Fotografie byla mistrně složena ze tří částí a byla pořízena v roku 1966. Za poskytnutý rozhovor a vzácnou fotografii náleží Igorovi veliké díky. Díky též Štěpánovi Mátlovi za technickou podporu při vzniku článku.

 

Když budeme bedlivě naslouchat tak uslyšíme jak si jeskyně Moravského krasu šeptají:

"Igor odvedl a odvádí kus dobré práce".

 

 

Panoranatická fotografie Josefova s přilehlým okolím z roku 1966. Fotografováno z Jelence. Foto: Igor Audy.

(Posunujte pomocí scroll baru pod obrázkem)

44492. Bs - Igor Audy


Diskuse "Igor Audy - divoká léta 1958-1966 v Barovce a Býčině"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Seřadit podle poslední odpovědi / založení téma.
Sbohem, Igore... C. [216.232.65.x]  Před 6 a ¾ rokem
   1 odpověď, vložil(a) Robert před 6 a ¾ rokem
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110106], dnes 63 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
MzUxY