WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Memoriál RNDr. Rudolfa Burkhardta - kořeny Dnů otevřených dveří na BS Historie

V letošním roku 2012 tomu bude již 35 let od zorganizování prvního ročníku Memoriálu RNDr. Rudolfa Burkhardta. Ve své době šlo o velmi známou krasovou akci - dálkový pochod - který byl organizována pro stovky účastníků. Hned na úvod bych chtěl čtenářům uvést, že tato akce se v komorní podobě pořádá dodnes. Akce tak nebyla od svého založení nikdy přerušena.

Martin Golec  | 4.4.2012 17:04 | pridej.cz  | Diskuse...[5] | Zobrazeno 374x  

Duchovním otcem byl Hugo Havel, v té době byl aktivním speleologem na Býčí skále a také jednatelem této speleologické skupiny. Ujal se organizace na celých dvacet roků, potom z různých důvodů bylo od organizace upuštěno. Nicméně pod vedením Miloše Sedláčka je akce pořádána dodnes a chodci se každoročně z Babic vydávají na "svojí padesátku". U Huga Havla se dodnes nachází rosáhlý archiv k této akci, obdobně také v archivu babické speleologické skupiny.

Memoriál RNDr. Rudolfa Burkhardta se šel poprvé v květnu roku 1977. Květen byl vybrán z důvodu náhlé smrti Rudolfa Burkhardta, zemřel 17. května 1975. V té době byl vedoucím Krasového oddělení Moravského musea a jeho domovskou speleologickou skupinou byla kvůli rozjetému projektu štoly ve Velké síni Býčí skála. Memoriál byl pořádán ve spolupráci s babickými speleology, a to hlavně pro nadstanadrtní vztahy Rudolfa Burkhardta s touto skupinou, kde jej pojilo opravdé přátelství s mnoha kolegy.

V Babicích se stal hlavním organizátorem Miroslav Novohradský, dále Miloš Sedláček a ten jím zůstal až dodnes. Z jeho vyprávění uvádím: "Samozřejmě jsme s myšlenkou uspořádat memoriál po nečekané smrti kamaráda ihned souhlasili. Administrativní práci měl na starosti Hugo. My jsme vylepovali plákáty v Brně a ve spolupráci s babickým Sokolem jsme zorganizovali první pochod! Sedmdesátá léta byly zlatým věkem dálkových pochodů (bylo to v módě), a tak není divu, že přišlo víc než 700 účastníků! Start byl hromadný a vyhrávala k němu Královská kapela z Habrůvky. Trasa 50 km pochodu byla: Babice, Býčí skála, Olomučany, Pokojná, Lažánky, Harbechy, Kateřinská jeskyně, Skalní mlýn, Punkevky, Salmovou stezkou na Macochu, Koňský spád do Sloupu, Ostrov u Macochy, Balcarka, Jedovnice, Tipeček, Proklest, Křtiny, Babice. Tato trasa byla nejčastější! Chodily se i trasy delší, např. 70 km. Akce se oficiálně přestala pořádat v roce 1989". Organizace se po revoluci stala obtížnější, upadal zájem o její vedení z různých důvodů - osobních, časových i finančních. Nadšenci z řad organizátorů naráželi na nové, doposud neznámé překážky. V Babicích se najednou požadoval nemalý obnos za pronájem tělocvičny a to nebylo možno akceptovat. Masová akce s tradicí přestala existovat.

 

Asi vás mnohé ale překvapí, stejně jako mne, že tento pochod mení úplně minulost. Každý rok v době kdy se chodilo oficiálně (květen) se schází milovníci této akce v Babicích. Pochod se absolvuje každý rok až dodnes. Ještě ani jeden ročník se nevynechal. Je to tradice, která nebyla nikdy přerušena!

 

Letos v roce 2012 se půjde v sobotu dne 5. května 2012 v 8.00 hod. Sraz u pomníku padlých z 1. sv. války v Babicích! Jako tradičně se půjde 50 km. Trasu absolvuje tak asi 10-15 lidí. Pro informaci uvádím, že nynější babictí jekynáři s pochodem už nemají nic společného.

Tato 35-roků nepřerušená akce je pro býčiskalskou speleologickou skupinu zajímavá hned z několika důvodů. Nejenže Rudolf Burkhardt a Hugo Havel byli aktivními speleology na Býčí skále, ale hlavně! Od prvního ročníku v roce 1977 byli  účastníci pochodu organizátory programově směřováni mj. do Býčí skály. Zde byli místními speleology s odborným výkladem provázeni. Pokud bychom chtěli najít kořeny organizované tradice, která se na Býčí skále objevila, rozrostla a pořádá se s velkými úspěchy dodnes, hledejme právě tady, v roce 1977, před 35 lety v Memoriálu RNDr. Rudolfa Burkhardta. Zde jsou kořeny organizovaných Dnů otevřených dveří na Býčí skále. Obě akce se pořádají paralelně a nikdy nebyly přerušeny. U zrodu obou aktivit byl nápad Huga Havla uspořádat dálkový pochod, uctít krasového velikána Rudolfa Burkhardta a také vzít účastníky do jeskyně Býčí skály.

Letošní Dny otevřených dveří na Býčí skále jsou organizovány po tři víkendy. Poprvé se jeskyně otevře pro návštěvníky právě 5. května 2012. Obě akce se tak, ač původně neplánováno, časově shodují. Pokud budou mít chodci cestu na Býčí skálu i letos, jsou organizátory z řad speleologické skupiny Býčí skála srdečně zváni a budoou-li si to přát, i zdarma provedeni. Jako před 35 lety. Obě akce se tak možná letos symbolicky opět propojí. Sportu a kultuře zdar!

 

2318. Padesátka 1999 (2)2319. Padesátka 2000 (2)

Padesátka v roku 1999                                                      Padesátka v roku 2000

2320. Padesátka 2000 (3)2321. Padesátka 2002 (2)

Padesátka v roku 2000                                                      Padesátka v roku 2002

2322. Padesátka 2004 (2)2323. Padesátka 2004 (2)a

Padesátka v roku 2004                                                     Padesátka v roku 2004



Diskuse "Memoriál RNDr. Rudolfa Burkhardta - kořeny Dnů otevřených dveří na BS"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Seřadit podle poslední odpovědi / založení téma.
Martinovi Hugo Havel [94.113.29.xxx]  Před 12 roky
   1 odpověď, vložil(a) NoBody před 12 roky
Dotaz pro Martina francimus [88.100.28.xx]  Před 12 roky
   1 odpověď, vložil(a) NoBody před 12 roky
Štěpán řekl/a: Štěpán   Před 12 roky
   Bez odpovědí.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [112826], dnes 137 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
YmRiOTNl