WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Dny otevřených dveří 2011 Činnost

Dny otevřených dveří již jsou za námi, jeskyně je uzavřená, poklízíme, odpočívíme a pomalu se vracíme k bádání. Jak to vše vlastně dopadlo? Kolik mrtvých a kolik zraněných? Čtěte dále...

Štěpán  | 25.5.2011 00:26 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 96x  

Nejprve bych si dovolil stručně shrnou, jak se vůbec takové dny otevřených dveří připravují a co to obnáší pro naší skupinu.

 

Příprava na DOD

Příprava na dny otevrenych dveří není jednoduchá a dá naší skupině pořádně zabrat. Již několik týdnů před DOD pozastavujeme bádání a vyražíme s kolečky opravovat cestičky, odklizíme naplavené bahno od povodní, navážíme písek, štěrk a kulm. Vystřídají se desítky lidí a odvede se hromada práce.

Taktéž je zapotřebí znovu zprovoznit a instalovat osvětlení prohlídkové trasy. Po téměř ročním neprovozu a vystavení vlhkosti je mnoho světel neprovozu schopných a tak nezbývá než strávit desítky hodin jejich opravou.

 

Průběh

Ani při probíhajících DOD však není prácí konec. Průvodci se otačí jeden za druhým a druhý za prvním, aby uspokojili návštěvníky hladovějící po poznání jeskyně. Další část skupiny zajišťuje provoz na základně a na louce před jeskyni. Ať už se jedná o vaření čaje pro průvodce, chystání posezení, stánků nebo jen sbírání odpadku po turistech (naštěstí jen pouze vyjíměčně).
Taktéž již připravené osvětlení v jeskyních podmínkách působí všemožné problémy. A tak každou chvíli vyraží někdo měnit žárovku, vypínač čí stykač...

 

Konečná

Ani když už je to "konečně" za námi a poslední skupina je provedena, není ještě vyhráno. Vše musíme uklidit a zakonzervovat na další rok. Kolegové, kteří se hrdině chopili průvodcování omdlévají a jedou se domů léčit, někteří s námi pak dlouhou dobu nemluví. Ne že by byli naštvaní nebo tak něco, jen toho za poslední tři víkendy řekli tolik, že už se jim nedostává chuť cokolik sdělovat a hlasivky stávkují. Pomalu se vracíme k našemu bádání...

 

A tohle všechno a ještě daleko více, "my blázni" ve svém volném čase (bereme si dovolenou, nechodíme do školy, bdíme po nocích a přemýšlíme co všechno ještě musíme zařídit) děláme zadarmo. Jen aby jsme si trochu přivydělali na to naše bádání.

 

A jak dopadlo letos?

Měli jsme poměrně štěstí na počasí, pokud mě paměť neklame, pršelo jen druhou neděli a to jen dopoledne, jinak panovalo krásné jarní možná až letní počasí. Bylo to vidět i před jeskyní, od rána až do večera se všude hemžila hromada človíčků. I jeskyňářů bylo na základně hojně, a tak nebyla nouze o legraci.

Prohlídková trasa začínala vynikající přednáškou o životě a nálezu Mudr. Jindřicha Wankela v Předsíni, k vidění bylo i několik replik. Dále prohlídka probíhala dnes již tradiční cestou: Jižní odbočka - Šenkův sifon - Velká síň. Více info na virtuální prohlídce jeskyně.

Letošek byl rovněž bohatý na doprovodné programy. První víkend Starokeltský svět předváděný skupinou Bacrie, loutkové divadélko Podiv, pojízdná kavárna Tungsram Tranzit a skleněná bižutérie rodiny Hanušových. Druhý a třetí víkend přednáška našeho předsedy Tajemství objevování jeskyně. Poslední neděli ještě koncert pěveckého sboru Antea.

Jelikož jsem skupina amaterských průvodcu, mužeme zaručit jediné - pokaždé, když jeskyni navštívíte uslyšíte trochu jiný výklad, každý má svoje historky a svoje zajímavosti, proto každá návštěva přinese něco nového.

 

1796. P5079458 - Martin Vágner 1797. P5079455 - Martin Vágner 1798. NEW_4253 - Martin Vágner

Více fotografii je přístupných v galerii: Dny otevřených dveří 2011

 

A jaký na to máte názor vy návštěvníci? Máte návrh na vylepšení? Neostýchejte se a napište nám...

 

Články související s DOD 2011
Na našich stránkách: Ostatní:
Repliky halštatských nálezů z Předsíně Hadařův pohled na jeskynar.cz
Dny otevřených dveří 2011- galerie Krátký spot v Brněnské televizi
Vesnice Bacrie na Býčí skále Článek ve Stisku na munimedia.cz
Článek o prvním víkendu Článek v Blanenském deníku 1
Plakát 2011 Článek v Blanenském deníku 2
Program Článek v Blanenském deníku 3
Info na www.moravskykras.net
Článek na www.kult.cz
Článek na www.moje-rodina.cz

A mnohé další, ať už na internetu v podobě článků nebo fotoalb na rajčeti, nebo tištěných periodikách.



Diskuse "Dny otevřených dveří 2011"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [113658], dnes 123 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
ODY5OG