WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Objev Barové-Sobolovy jeskyně - z deníku Rudolfa Burkhardta P100

Přítel Petr Kaplan poskytl pro projekt 100 opravdové lahůdky ze zaváté historie Býčí skály. Patří mu za to velký dík. Sluší se poznamentat, že v době objevu a létech následných po objevu Barové-Sobolovy jeskyně, pracovala skupina A. Sobola samostatně. Až později v roce 1975 se skupina sloučila s kolegy z Býčí skály a totéž se událo i s jeskyní samotnou. Ta je dnes řazena k systému Býčí skály. Nelze však říci, že všechny kapitoly jejího vzniku a napojení na systémy okolní byly jednoznačně objasněny.

Martin Golec  | 3.2.2010 21:16 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 290x  

Úryvek z deníku Rudolfa Burkhardta nás zpravuje o významném objevu, který se v Josefovském údolí odehrál v roce 1947. Prof.  Antonín Sobol objevil se svými kolegy a spolupracovníky jeskyni, jež byla nazývána doposud lezci a trampy Bar. My ji dnes známe pod názvem Barová jeskyně, oficiální literatura ji přejmenovala též na jeskyni Sobolovu či Barovou-Sobolovu. Tímto názvem, spíše ještě přívlastkem, ji několik dnů po objevu již jmenuje R. Burkhardt na stránkách 169-170 svého deníku.

Popisuje události takto:.....14.-15. června 1947 – na kole ve 14 hod. okolo Svitavy přes Adamov na Švýcárnu. Večer po sebraných informacích jdeme si prohlédnout objev prof. Sobola (!) v „Baru“ pod Krkavčí skálou. Je to jeskyně asi 60-70 m dlouhá charakteru sestupné, staré odtokové chodby, místy je zdobená velmi pěknými krápníky, v předních partiích jsou i ekcentricky formované stalagmity. Dostali jsme se až k jícnu velké propasti, který je tvořen travertinovou plotnou. Propast zlezli včera A. Ondra a Z. Doležel, a dostali se ve hloubce přes 15 m až k podzemním vodám Jedovnického potoka mezi odtokovým sifonem „Nové Býčí skály“ a jedovnickým vývěrem. (Dle ústních informací A. Ondry, s nímž jsem mluvil v neděli za jízdy na kolech do Brna.) Dále jsme prohlíželi možnost získání žebře v komíně v Předsíni Býčí skály a zlézali jsme komín „Švédská věž“ v severní odbočce v Býčí skále. S J. Urbánkem projektujeme sundání lan. žebře pomocí žebřů adamovských hasičů. J. Urbánek (s jeho paní) a Dr. Prits pracovali v „Otevřené skále“. Účastni byli O. Zedníček, J. Jirůšek, J. Vlach, J. Zedníčková. V neděli když jsme se vraceli z Býčí skály, setkali jsme se s reportérem „Slova národa“, jenž chtěl vidět B. sk., ježto jsme byli již na zpáteční cestě, nevraceli jsme se, ale zavedli jsme jej do nové Sobolovy jeskyně, prodali v ní informace (fotografoval) a odkázali jej v dalším na prof. Sobola.....


1197. Denik RB I.cast-170
Náčrt v deníku Rudolfa Burkhardta nově objevené jeskyně "Bar".

 

V následných letech prof. Sobol systematicky pracoval na prolongaci této nové jeskyně, do roku 1952 se prokopal se svými kolegy a studenty brněnského gymnázia, kde působil, až do Páté propasti. Jeho snem bylo nalézt nový neznámý koridor, formovaný v minulosti Jedovnickým potokem. Tuto prognózu se dodnes nepodařilo potvrdit. Soustava za sebou ležících propastí, náhodně navštívených potokem, budí po přestávkách opakovaně pozornost speleologů.

Poslední významná kampaň zde proběhla v zimě roku 2007-2008.  Práce se soustředily do Páté propasti. Po náročných technických přípravách zde bylo poprvé aplikováno plavení sedimentů pomocí tlakové vody. Těžké podmínky přinutily po třech měsících intenzivních prací pracoviště opět dočasně opustit. Největším úspěchem bylo objevení Jezerního dómu pod Pátou propastí. Zde se potvrdila komunikace s aktivním tokem Jedovnického potoka.

Současným snem speleologů je propojit systém Býčí skály a Barové-Sobolovy jeskyně. Dosud jen nesplněnou vizí je proniknout "suchou nohou" do neznámých systémů s odsedimentovanými dómy na aktivním toku. Ty byly nalezeny potápěči v roce 1992 proti proudu z Druhé propasti Barové-Sobolovy jeskyně. Významný krok k propojení byl učiněn v minulém roce, kdy 14. 2. 2009 speleologové pronikli Chobičkou z Předsíně Staré Býčí skály do krásné Svozilovy jeskyně. Ta má severo-jižní orientaci a svažuje se severním směrem k aktivnímu toku pod Pátou propast Barové-Sobolovy jeskyně.

 

Martin



Diskuse "Objev Barové-Sobolovy jeskyně - z deníku Rudolfa Burkhardta"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110046], dnes 3 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
NzY0ZTJkN